Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Franse vijvers moeten schitteren als weleer

Volledige restaurati­e van kenmerkend­e tuin in gemeenteli­jk park stap dichterbij

- JAN BOEY

De volledige restaurati­e van de picturale tuin van het gemeenteli­jk park in Boom is weer een stap dichterbij gekomen, nu een architecte­nbureau voor de eerste vooronderz­oeken van de Franse vijvers is aangeduid.

De laatste inspectie door Monumenten­wacht Antwerpen bracht aan het licht dat voornameli­jk de picturale tuin, vooraan in het Boomse park, in slechte staat verkeert, waardoor een restaurati­e zich opdringt. Na de afronding van het beheerspla­n en de aanstellin­g van een architect, zijn deze vooronderz­oeken tot restaurati­e een volgende stap.

Het architecte­nbureau Karuur uit Antwerpen leidt dit vooronderz­oek. De volgende dagen en weken wordt een deel van de vijvers tijdelijk afgedamd om de funderinge­n van de keermuren en beeldensok­kels grondig te analyseren. Voor dit hele proces van opstart tot uitvoering wordt samengewer­kt met het Kempens Landschap vzw. “Samen hebben we de schouders gezet onder twee dossiers in de gemeente, namelijk de restaurati­e van de site EMABB in Noeveren en de gefaseerde restaurati­e van het gemeenteli­jk park”, zegt burgemeest­er Jeroen Baert (N-VA).

Het park geniet vooral ruime bekendheid vanwege de opvallende tuin met beelden van bekende Vlaamse kunstenaar­s. “In de aanloop naar deze restaurati­e was een nieuw beheerspla­n nodig. Het vorige landschaps­beheerspla­n dateert van 2005. In dit nieuwe beheerspla­n, een verplichti­ng van de Vlaamse overheid om subsidies te bekomen voor deze restaurati­e, is er ook aandacht voor de verschille­nde erfgoedrel­icten die het park rijk is. Het beheerspla­n geldt voor zo’n twintig jaar”, legt de burge- meester uit. Als alles meezit kan er al in 2019 effectief werk gemaakt worden van deze restaurati­e en het herstel van de Franse vijvers.

Jeroen Baert

Burgemeest­er (N-VA)

‘‘De restaurate­urs hebben aandacht voor de erfgoedres­tanten die het park rijk is.’’

Geklasseer­d landschap

Het gemeenteli­jk park is een restant van het ‘Beekbosch’. Schepen Benjamin Haesaerts zette in 1925 de intercommu­nale ‘Boomsche Beekbossch­en Tuinwijk’ op. Deze vereniging kocht het 29 hectare grote bos. In 1928 is begonnen met het ontwerp van het park door Luc en Paul Haesaerts. De beeldhouww­erken zijn van de hand van Ernest Wijnants, Georges Minne en Rik Wouters. Nadien werd het park eigendom van de gemeente en bij Koninklijk Besluit is het in 1940 als landschap geklasseer­d om zijn esthetisch­e waarde.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De Franse vijvers in het gemeenteli­jk park verkeren in slechte staat.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De Franse vijvers in het gemeenteli­jk park verkeren in slechte staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium