Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extra centen voor fietsostra­de tussen Lier en Aarschot

Provincie en Vlaanderen delen kosten van onteigenin­gen langs traject

- KRISTOF VAN ROMPAEY

Vlaanderen en de provincie Antwerpen gaan samen de grondverwe­rvingen en onteigenin­gen bekostigen die nodig zijn om de aanleg van de fietsostra­de Lier-Aarschot af te werken. De provincie begint ook zelf al met het ontwerp en het opmaken van de planning. Dat moet een en ander in een stroomvers­nelling brengen.

Een nieuw subsidiere­glement dat de provincier­aad recent goedkeurde, voorziet erin dat Vlaanderen en de provincie de kosten van de onteigenin­gen en de te verwerven gronden langs de fietsostra­de LierHeist doormidden delen. Voor de aanleg ervan was sowieso al in subsidies voorzien. Het nog te realiseren stuk van het tracé loopt voor een groot stuk op Heists grondgebie­d en doorkruist ook Berlaar.

Blinde vlek

Gedeputeer­de Jan De Haes stelt dat de verwerving­s- en onteigenin­gskosten door de gemeenten gezien werden als te zwaar om te dragen, wat volgens hem een rem zette op de uitvoering. “Alle obstakels zijn intussen door Vlaanderen en de provincie weggewerkt”, zegt hij. “De gemeenten moeten het project dus alleen nog voort op gang trekken.”

Hoewel hij het nog officieel moest vernemen, is Heists schepen van Mobiliteit David Geerts (sp.a) tevreden dat er fondsen vrijkomen en dat zo de blinde vlek in het traject ter hoogte van de Isschotweg en Brekelinge­n kan worden weggewerkt. “Een studie van enkele jaren geleden toonde aan dat de onteigenin­gen 2,5 miljoen euro zouden kosten”, stelt hij. “Die gegevens moeten geactualis­eerd worden, want de vereisten voor het aanleggen van een fietsostra­de zijn ondertusse­n nog strenger geworden wat fietscomfo­rt betreft. Het bedrag ligt nu dus nog hoger. In elk geval wordt elke euro die de pro-

“Schitteren­d nieuws”

Volgens Geerts is de afwerking van de fietsostra­de een hele aanwinst, onder andere voor de veiligheid van het woon-werkverkee­r tussen Lier en Heist. Ook burgemeest­er van Berlaar Walter Horemans (CD&V) reageert enthousias­t. “Dit is natuurlijk schitteren­d nieuws, nog meer voor Heist dan voor ons”, stelt hij. “Het wordt nog steeds geen kosteloos project voor de gemeenten, maar we zijn toch wel tevreden dat de provincie hiermee bevestigt dat het het belang van de fietsostra­de inziet.”

 ?? FOTO KRISTOF VAN ROMPAEY ?? Aan de Isschotweg en Brekelinge­n is er nog een blinde vlek in het tracé.
FOTO KRISTOF VAN ROMPAEY Aan de Isschotweg en Brekelinge­n is er nog een blinde vlek in het tracé.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium