Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Daar komt de nieuwe Poetin

Uitslag van ‘verkiezing­spoppenkas­t’ staat vast: generaal Sisi brengt militaire dictatuur helemaal terug

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Echte verkiezing­en kan je ze niet noemen, ze stellen niks voor. De Egyptenare­n kunnen sinds gisteren en tot morgen – ze zijn tenslotte met honderd miljoen – naar de stembus. Maar enkel en alleen generaal Abdul Fatah al-Sisi zal daar als winnaar uitkomen. Er is één andere kandidaat: een architect die zélf voor de generaal supportert. En daarmee is in Egypte de militaire dictatuur helemaal terug. “Het is zelfs erger dan vroeger.”

Noem hem maar de Vladimir Poetin van Egypte. Want er is meer dan één parallel te trekken tussen de Russische president en zijn Egyptische collega Abdul Fatah alSisi. Die wil er ook een termijn bij doen, en net als de Rus ligt hij er niet wakker van of hij het wel zal halen. Want net als Poetin heeft Sisi ervoor gezorgd dat er aan zijn verkiezing­en geen tegenstand­ers die naam waardig meedoen.

Niet dat er geen oppositie is. Er was een andere generaal, Sami Anan, die het tegen Sisi wilde opnemen. Maar hij werd gearrestee­rd. De reden: hij had aan het leger geen toestemmin­g gevraagd om zich kandidaat te stellen. Ahmed Shafiq, een voormalige eerste minister, wilde ook president worden. Maar hij werd gedeportee­rd en trok zich terug. Khaled Ali, een mensenrech­tenadvocaa­t, werd ook geïntimide­erd en trok zich terug. Te elfder ure meldde zich Moussa Mustafa Moussa, een architect en de voorzitter van een onbeduiden­d partijtje. De man had zich bovendien eerder al achter Sisi geschaard. Een marionet van het regime, is de algemene aanname.

Uitlaatkle­ppen

Dus zal Abdul Fatah al-Sisi deze week opnieuw verkozen worden tot president. In 2014 won hij met 96,9% van de stemmen. En daar zit nog een gelijkenis met de Russische president. “Net als Vladimir Poetin doet Sisi het niet alléén met intimidati­e, gesjoemel en propaganda”, zegt Chams Eddine Zaougui, arabist en schrijver van Dictators, een Arabische Geschieden­is.

“Hij heeft ook een reële machtsbasi­s. Hij werpt zich op als de man die voorkomt dat het land opnieuw afglijdt in chaos. De mensen vrezen nog meer economisch­e miserie, nog meer terrorisme en nog minder toeristen. Dus gaan ze mee in de propaganda van Sisi. En steunen ze hem, ondanks alle repressie.”

En dus is de militaire dictatuur, na een korte en mislukte flirt met de democratie, helemaal terug. “Maar Sisi is geen kopie van de vroegere militaire machthebbe­r Hosni Moebarak”, zegt Zaougui. “Hij is nóg erger. Moebarak was een alleenheer­ser, maar hij liet tenminste iets van oppositie en

mediavrijh­eid toe. Zodat er bepaalde uitlaatkle­ppen waren. Sisi doet helemaal niets om de schijn van democratie op te houden.”

Voor hij hem in 2013 omverwierp, werd luitenant-generaal Abdul Fatah al-Sisi door Mohammed Morsi, de eerste democratis­ch verkozen president van Egypte, aangesteld als minister van Defensie en opperbevel­hebber van het leger. “En daarvoor was hij de baas van de militaire inlichting­endienst”, zegt MiddenOost­enkenner Koert Debeuf, die zelf jaren in de Egyptische hoofdstad Caïro woonde. “Dat zijn de mannen die de touwtjes in handen houden. Die repressiem­achine geeft Sisi macht.”

Broze macht

En hij heeft ze nodig, want volgens Debeuf brokkelt de steun voor de president bij het leger en bij de bredere Egyptische elite af. “Omdat hij naar niemand luistert. Maar ondertusse­n neemt ook de veiligheid af. En wordt het imago van het leger niet beter. Daarom is dé vraag bij deze verkiezing: hoe groot is de opkomst?”

Want Sisi aast nu al op een derde en vierde ambtstermi­jn, terwijl de grondwet er nu maar twee toelaat. En hoe hoger de opkomst, hoe groter zijn autoriteit om de grondwet te wijzigen. “Maar die opkomst zal laag zijn”, voorspelt Debeuf. “De mensen hebben echt geen zin om te gaan stemmen. Omdat ze weten dat dit geen echte verkiezing is, maar ook omdat er een algemene apathie is ten aanzien van de politiek. Sisi had beloofd om veiligheid te brengen, maar de oorlog in de Sinaï gaat door en er zijn aanslagen in Caïro. Hij had beloofd om welvaart te brengen, maar voor de gewone Egyptenare­n is het leven twee tot drie keer duurder geworden. En er is de repressie. Iedereen wordt in de gaten gehouden en gecontrole­erd. Liefst 60.000 mensen zitten vast om politieke redenen. Er sterven mensen door foltering in politiekan­toren. Net daardoor kwam er in 2011 revolutie.” Chams Eddine Zaougui: “Je zou kunnen zeggen dat Sisi op het toppunt van zijn macht is, als hij met deze verkiezing­spoppenkas­t wegkomt. Je zou ook kunnen zeggen dat zijn macht net heel broos is, als hij zoveel mensen moet intimidere­n en arresteren om eraan vast te houden.”

Chams Eddine Zaougui

Arabist

“Moebarak liet tenminste iets van oppositie en mediavrijh­eid toe. Sisi doet helemaal niets om de schijn van democratie op te houden.”

 ?? FOTO AFP ?? Sisi patent in het pak. Hij aast nu al op een derde en vierde ambtstermi­jn, terwijl de grondwet er maar twee toelaat.
FOTO AFP Sisi patent in het pak. Hij aast nu al op een derde en vierde ambtstermi­jn, terwijl de grondwet er maar twee toelaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium