Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De perfecte tegenstand­er (om de pijnpunten aan te pakken)

- GUILLAUME MAEBE

Usain Bolt moet zich laten naturalise­ren. Niet Borussia Dortmund, maar SaudiArabi­ë is de ideale ploeg voor hem. De tegenstand­er van de Rode Duivels is een team dat teert op zijn pijl-uit-deboogspel­ers. Hun kracht? Snelheid, een niet onaardige techniek en een heel aparte manier van druk zetten. Tactisch gezien de perfecte tegenstand­er voor de Rode Duivels om een antwoord te vinden op de vier vraagteken­s die onder Martinez naar boven zijn gekomen.

HOUDT DE DRIEMANSDE­FENSIE STAND?

Gewezen bondscoach Bert van Marwijk - die de ploeg de kwalificat­ie bezorgde - vertelde de spelers van Saudi-Arabië dat ze beter hard konden lopen om de bal snel en hoog te veroveren. Daardoor zouden ze niet eens ver moeten lopen met de bal. Hoge pressing was het nieuwe ideaal. Van Marwijk zette daarbij een 4-1-2-3 neer. De flankaanva­llers waren daarbij vaak creatieve middenveld­ers die samen met vaste spits Al-Sahlawi haast constant druk gingen zetten en bijna nooit op hun flank bleven staan. Een leger van lopers, maar dan met een aardige techniek eens ze aan de bal zijn. Een leger dat overigens na het vertrek van Van Marwijk en sinds de komst van eerst de Argentijn Edgardo Bauza en nu diens landgenoot Juan Antonio Pizzi nog steeds aanwezig is. Meer zelfs: Pizzi vertelde onlangs nog “een nog aanvallend­er Saudi-Arabië” te willen creëren met nog meer pressing. Een ideale test dus voor de Belgische driemansde­fensie, die onder Martinez al drie keer drie tegendoelp­unten moest toestaan.

LUKT HET OM HET MIDDENVELD TE BETREKKEN?

“Speciaal.” Dat is het antwoord dat je krijgt als je aan bondsmense­n vraagt hoe ze de speelstijl van Saudi-Arabië zouden omschrijve­n. Dat de Saudi’s houden van de counter, is niet zo opvallend. Wel dat ze proberen te counteren door de ruimtes net heel klein te houden. Als Saudi-Arabië de bal verovert, zoeken de spelers niet de ruimte op de flanken op. Neen, ze trekken naar elkaar toe. Op die manier kunnen ze makkelijk en snel de bal van voet naar voet laten gaan. Tiki-taka voor beginners, zeg maar. Belangrijk daarbij is de rol van de centrale middenveld­ers. Van Marwijk gebruikte destijds een omgekeerde driehoek die hij de opdracht gaf om niet achter, maar net vóór hun rechtstree­kse tegenstand­er te gaan staan. Risicovol, want bij één goede pass in de rug van dat middenveld waren ze meteen gezien. “Maar als alle middenveld­ers weten waar hun tegenstand­er exact staat, kun je zo haast elke bal onderschep­pen”, verklaarde hij in het interview met VI. “Het is eigenlijk verdedigen in zone.” En telkens zo’n intercepti­e lukte, had je een volledig middenveld en naar binnen gekomen flankaanva­llers die zeeën van tijd hadden om met elkaar te combineren. In zijn kritiek op Martinez hekelde Kevin De Bruyne nog de grote afstand tussen verdedigin­g en aanval en de weinige betrokkenh­eid van het middenveld. Een wedstrijd tegen een ploeg die van balverover­ing op het middenveld één van zijn speerpunte­n maakt, is dan ook een echte test voor de aanpak van bondscoach Martinez. Als Pizzi tegen de ster- ke Rode Duivels natuurlijk niet voor een iets behoudende­re aanpak kiest.

LUKT HET OM SNEL KANSEN TE CREËREN?

“Tegen ploegen die in een laag blok spelen, hebben we het altijd lastig”, zei Thomas Meunier in september na de tegenvalle­nde prestatie in Griekenlan­d. Onder Martinez scoren de Rode Duivels gemiddeld liefst 3,3 keer per match, maar toch duikt vaak de kritiek op dat de ploeg te weinig kansen weet af te dwingen tegen tegenstand­ers die ervoor kiezen om de Duivels op te vangen. Kritiek die er na dinsdag zeker niet zal komen. Als er één ding is wat Saudi-Arabië niet doet, dan is het wel een muur opzetten. De druk naar voren en de aanvallend­e positie van de middenveld­ers maakt de viermansde­fensie van de Saudi’s net zeer kwetsbaar eens de tegenstand­er de ruimte tussen verdedigin­g en middenveld gevonden heeft. Zeker als de aanvallers van die tegenstand­er luisteren naar namen als Eden Hazard, Dries Mertens en Romelu Lukaku. Enige voordeel voor de Saudi’s is dat hun achterlini­e enorm goed op elkaar is ingespeeld. Het kwartet Mansour Al Harbi, Osama Hawsawi, Omar Hawsawi, Yasir Al-Shahrani veranderde in de kwalificat­ies onder Van Marwijk al amper en is onder Pizzi zowat de enige linie op het veld die onverander­d is gebleven.

LUKT HET OM 90 MINUTEN LANG SLAPPE MOMENTEN ACHTERWEGE TE LATEN?

Bizar. Dat het WK 2022 in Qatar wordt afgewerkt, beschouwt men in Saudi-Arabië niet echt als een voordeel. Natuurlijk zijn de Saudi’s het wel gewend om in de woestijn wedstrijde­n voor te bereiden en af te werken, maar hun allerbeste prestaties legde de ploeg af wanneer het weer ook voor hen draaglijk was. Nog eens Van Marwijk: “Als ik ze in Riyad zag spelen, was het allemaal aan één tempo. Maar toen ik eens dezelfde ploegen voor de Saudische Super Cup in Londen zag spelen, was dat gewoon een totaal andere, veel betere wedstrijd.” Niet onlogisch dat een ploeg die techniek vooral combineert met veel loopwerk, beter presteert onder een lentezonne­tje dan onder temperatur­en die tussen de veertig en de vijftig graden Celsius liggen. Een ideale sparringpa­rtner dus voor de Rode Duivels, die nog te vaak durven in te dommelen tijdens wedstrijde­n en kritiek krijgen voor hun gebrek aan winnaarsme­ntaliteit.

 ??  ?? 1 Spits, flanken en soms zelfs middenveld­ers zetten vaak en in groep druk op de verdedigin­g. Full gas. De ideale test voor de bekritisee­rde driemansde­fensie, die mits snel uitverdedi­gen wel veel ruimte kan creëren. 2 De Saudi’s proberen op het...
1 Spits, flanken en soms zelfs middenveld­ers zetten vaak en in groep druk op de verdedigin­g. Full gas. De ideale test voor de bekritisee­rde driemansde­fensie, die mits snel uitverdedi­gen wel veel ruimte kan creëren. 2 De Saudi’s proberen op het...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium