Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van Avermaet volgen? Da’s onmogelijk”

- HUGO COOREVITS

Alejandro Valverde (37) en Nairo Quintana (28) dokkeren vandaag en morgen over de Vlaamse kasseien en bergjes. Vandaag als training. Morgen ‘trainend’ in Dwars door Vlaanderen. “Van Avermaet volgen, dat is onmogelijk”, zeggen ze unisono.

“Verwachten ze woensdag regen? Oei, dat is een pak minder”, zegt een opgewekte Nairo Quintana. Valverde grijnst. “Dan hebben we dat meegebrach­t van bij ons. In Valencia reed ik ook al in de regen. In Catalonië was het daarenbove­n koud. Dat betekent dat ik geen risico’s ga nemen. Het is het me niet waard. Toch vind ik het belangrijk dat Nairo en ik Dwars door Vlaanderen rijden in functie van de Touretappe van 15 juli naar Roubaix, die best veel kasseistro­ken bevat. Dat kan je niet simuleren. Je moet er in een koers zelf tussen hangen. Al rijd ik deze WorldTourk­oers zonder de minste druk, zonder de minste ambitie. Ik probeer mee koers te maken op de stenen zelf. Blijft het over, dan meng ik me wat meer in de wedstrijd zelf. Dit zijn allemaal geweldig mooie koersen met een publiek dat heel enthousias­t mee de sport maakt. Vooraleer ik stop, wil ik ooit eens de Ronde van Vlaanderen gereden hebben, maar mijn probleem nu is dat ik nog vol mik op de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, waar ik misschien ooit Eddy Merckx met een vijfde zege kan bijbenen. Bovendien weeg ik amper 61 kilogram. Dan dans je van kassei naar kassei, wat het nog moeilijker maakt. Vraag me ook niet hoe ik van hier naar de Kwaremont moet rijden. Dwars door Vlaanderen is voor mij één groot avontuur.”

Quintana was er drie jaar geleden ook bij in Waregem en Harelbeke. “Dat sloeg toen niet echt tegen, ook al speelde ik geen moment mee. Dwars door Vlaanderen past nu perfect in mijn schema tussen de Ronde van Catalonië en het Baskenland in. Ik kijk ernaar uit. Op tv geven deze koersen altijd een fantastisc­h spektakel, en dat is het ook als je er middenin zit. Ook al ben ik er niet voor gemaakt, ik hou hier echt wel van.”

De kasseienri­t van de Tour zelf wordt pas na de aprilklass­iekers door de drie kopmannen van Movistar (met ook Landa) grondig verkend.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium