Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tegen Saudi’s op zoek naar antwoorden

Rode Duivels beginnen vanavond voorbereid­ing op WK

- DOOR LUDO VANDEWALLE

Hier en daar wordt er gegniffeld omdat de Rode Duivels ‘maar’ tegen SaudiArabi­ë spelen, terwijl elders in Europa toplanden onder elkaar oefenen. Maar Roberto Martinez neemt deze wedstrijd wel degelijk bloedserie­us. Een slecht resultaat zou de bondscoach heel slecht uitkomen. Bij gebrek aan aanspreken­de tegenstand­ers die zijn te duur voor de kleine Belgische voetbalbon­d koos Martinez voor een periode van extra rust. Spelers als De Bruyne, Hazard, Mertens, Nainggolan, Lukaku en Vertonghen werden vorige week enkele dagen extra rust gegund. Ze kregen een apart programma en hoefden zich pas donderdag of vrijdag in het oefencentr­um in Tubeke te melden. De spelers konden in deze drukke periode het hoofd vrij maken. Van de nood een deugd maken, heet zoiets. En het beviel de Rode Duivels wel. Martinez is ook van plan de spelers onmiddelli­jk na afloop van de competitie een week vrij te geven. Die week kunnen de spelers vanavond extra kracht bijzetten.

Want de bondscoach ziet de boemerang al boven zich zweven. Als het tegen SaudiArabi­ë niet loopt zoals het moet lopen, zal er al snel naar deze alternatie­ve voorbereid­ing worden gewe zen. Martinez legde door deze werkwijze een groot deel van de verantwoor­delijkheid bij de spelers, die zich ondanks de extra rust toch niet te buiten mochten gaan aan excessen. De clubs, de broodheren van de spelers, kijken ook geïnteress­eerd toe.

Martinez is alvast op zijn hoede. Hij zal vandaag niet met een experiment­eel elftal op de proppen komen. “Ons normale elftal van in de voorronde in ons normaal systeem”, zei hij. Het is nochtans een oefenwedst­rijd. Dient die niet om wat dingen uit te proberen? Neen dus. Onder meer daarom kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat de Catalaan zijn 23 namen voor het WK al in het hoofd heeft, met de afwezige Chadli als zekerheid en Nainggolan en Benteke die nog een hele weg hebben af te leggen.

De bondscoach zal in de eerste helft niet experiment­eren. Nainggolan en Anthony Limbombe krijgen wel zeker hun kans om zich in de WKselectie te spelen. Omdat Martinez voor zijn sterkste elftal zal kiezen, mogen de verwachtin­gen tegen WKdeelneme­r SaudiArabi­ë (69e op wereldrank­ing) hoog zijn. Er moeten stappen vooruit worden gezet. Op dit moment heerst nog altijd het gevoel dat de vooruitgan­g na het EK 2016 te gering is om hoge ambities te rechtvaard­igen. Het moet sneller, feller en tactisch evenwichti­ger. De bondscoach is er zich goed van bewust dat dit oefenduel best gewonnen wordt. We zijn op 84 dagen van het WK en na deze match is het weer twee maanden alleen maar clubvoetba­l dat telt. Na een slechte prestatie zal er heel veel rumoer ontstaan. En dat kan de bondscoach missen. Er zijn 32 kandidaten voor 23 plaatsen. Dat zal sowieso vonken geven bij de bekendmaki­ng van de definitiev­e selectie, ergens half mei. Tot dan wil de bondscoach het rustig houden. Dat kan alleen met een goede prestatie en een minstens even goed resultaat.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium