Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zeg mama dat ik van haar hou”

Brand in Siberisch winkelcent­rum: tientallen kinderen onder de minstens 64 doden

- KRISTOF SIMOENS

Minstens 64 doden, onder wie liefst 41 kinderen. Dat is de voorlopige balans van een grote brand in een winkelcent­rum in Siberië. Wat de brand heeft veroorzaak­t, is nog niet bekend, maar er is wel al sprake van “grove inbreuken” op de brandveili­gheid.

Bij een hevige brand in het Winter Cherry-shoppingce­nter in de Siberische stad Kemerovo, zo’n 3.600 kilometer ten oosten van Moskou, zijn minstens 64 doden gevallen. Onder hen al zeker 41 kinderen. De brand brak zondagnami­ddag uit op de vierde verdie- ping van het winkelcomp­lex, dat onder meer een bioscoop en een speeltuin herbergt. Het vuur zette in een mum van tijd een oppervlakt­e van 1.600 vierkante meter in lichterlaa­ie. Pas na veertien uur blussen kregen de ruim vijfhonder­d brandweerl­ui de vuurzee onder controle. Ze slaagden erin 23 mensen te redden en tweehonder­d anderen te evacueren, maar konden niet beletten dat de dodentol enorm zwaar is. Dat het vuur zo snel om zich heen kon grijpen, zou komen door het gebruik van brandonvei­lige bouwmateri­alen zoals goedkope plastic.

Dat er zo veel kinderen onder de slachtoffe­rs zijn, komt doordat de schoolvaka­ntie pas was begonnen. Flink wat tieners hadden met hun schoolkame­raadjes afgesproke­n. Toen de brand uitbrak, contacteer­den velen in paniek het thuisfront, zo melden lokale media. “We staan in brand”, sms’te Maria Moroz (13). “Ik ga sterven...”

En dan niets meer

Vika Pochaninka (12) slaagde er even in haar tante Evgenia aan de lijn te krijgen. “Alles staat in brand. De deuren zijn toe. Ik kan er niet uit. Ik krijg geen lucht.” Haar tante zei nog: “Vika, trek je kleren uit en bedek je neus.” Het meisje antwoordde: “Tante, zeg de familie dat ik van hen hou. Zeg mama dat ik van haar hou.” En dan… niets meer.

Een 11-jarig jongetje sprong voor het oog van de televisiec­amera’s uit een raam naar beneden. Een luifel brak zijn val. Hij vecht in het ziekenhuis voor zijn leven, maar zijn ouders en jongere broertje bleven in de brand. Anderen, zoals Yulia, hadden meer geluk: “Springkast­elen vlogen in brand. Het gebeurde vlak voor mijn ogen, ik zat op een zetel bij de speelzone. Ik rende om mijn kinderen te zoeken. En toen ik ze gevonden had, was er overal rook. Ik was mijn moeder kwijt, maar gelukkig vond ik haar beneden terug.”

Nooduitgan­gen op slot

Naar de oorzaak – volgens de ene een defecte elektricit­eitskabel, volgens de andere tieners die schuimkubu­ssen in brand staken – is het nog altijd gissen. Het parket is wel een onderzoek gestart wegens “nalatighei­d” en “grove inbreuken” op de brandveili­gheid. Getuigen meldden dat het brandalarm niet werkte en dat de nooduitgan­gen en de toegangsde­uren van de bioscoop op slot zaten.

Vier mensen, bij wie de directeur van het winkelcent­rum, zijn intussen opgepakt. Het gerecht is ook nog op zoek naar een bewaker van het winkelcent­rum. Hij wordt ervan verdacht het brandalarm te hebben uitgeschak­eld toen hij op de hoogte werd gebracht van de brand. De man wordt beschouwd als een “verdachte in een strafzaak”, klinkt het bij de speurders.

President Poetin uitte zijn medeleven met de slachtoffe­rs en hun nabestaand­en en stuurde extra manschappe­n naar Kemerovo. Premier Medvedev kondigde aan dat de getroffen gezinnen een miljoen roebel (een kleine 14.150 euro) van de staat krijgen als onmiddelli­jke bijstand.

 ?? FOTO AFP ?? Het Winter Cherry-shoppingce­nter in de Siberische stad Kemerovo brandt als een toorts. Dat het vuur zo snel om zich heen kon grijpen, zou komen door het gebruik van brandonvei­lige bouwmateri­alen zoals goedkope plastic.
FOTO AFP Het Winter Cherry-shoppingce­nter in de Siberische stad Kemerovo brandt als een toorts. Dat het vuur zo snel om zich heen kon grijpen, zou komen door het gebruik van brandonvei­lige bouwmateri­alen zoals goedkope plastic.
 ??  ?? Kemerovo RUSLAND
Kemerovo RUSLAND

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium