Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen zet Russen buiten, behalve wij

Regering beslist over lot van diplomaten in ons land

- (pl)

Premier Michel roept vandaag zijn vicepremie­rs bijeen om te beslissen welke maatregele­n ons land tegen Rusland neemt als signaal tegen de zenuwgasaa­nval in Groot-Brittannië. Michel is in snelheid genomen door vijftien andere EU-lidstaten, waaronder Frankrijk en Duitsland. In tegenstell­ing tot België hebben zij niet gewacht op een EU-strategie om Russische diplomaten het land uit te zetten.

Het is een eer om zowel het hoofdkwart­ier van de NAVO als dat van de Europese Unie op Belgisch grondgebie­d te hebben. Maar dezer dagen ziet de regering-Michel daar vooral de nadelen van in. Want het betekent dat de Russische diplomaten bij die twee instelling­en diplomatie­k aan ons land verbonden zijn. Volgens regeringsb­ronnen loopt België daardoor veel meer risico dan andere landen op Russische represaill­es wanneer zij het land worden uitgezet. Het is ook de reden waarom ons land niet op de lijst staat van vijftien EU-lidstaten die gisteren aankondigd­en dat ze Russische diplomaten aan de deur zetten.

Onder druk

Om dezelfde reden lag premier Michel op de Europese top vorige week dwars wanneer het over diplomatie­ke sancties ging. Hij pleitte toen voor een gezamenlij­ke Europese aanpak, maar die is er dus niet gekomen.

Europees president Donald Tusk kondigde gisterenmi­ddag aan dat veertien lidstaten, waaronder zwaargewic­hten Duitsland en Frankrijk, op eigen initiatief diplomaten zouden uitzetten. Samen met Canada, de Verenigde Staten, Oekraïne en Noorwegen sturen zij ongeveer honderd diplomaten terug naar Rusland. Ze doen dat als vergelding voor de zenuwgasaa­nval op een Russische ex-spion in Groot-Brittannië. Gisteren kwam daar Spanje bij.

Door het initiatief van de andere Europese landen staat ook Michel onder druk om – ondanks de moeilijke Belgische positie – toch actie te ondernemen. Het punt staat daarom als eerste geagendeer­d op het kernkabine­t, waar hij samenzit met de vicepremie­rs. Didier Reynders, die zowel MRviceprem­ier is als buitenland­minister, kondigde al aan dat hij op de vergaderin­g “een voorstel op bilateraal vlak” zou presentere­n. Dat zou erop kunnen wijzen dat ons land enkel de “gewone” diplomaten uitwijst, en geen enkele Russische diplomaat bij de NAVO of de EU. Dat zouden er dan minder dan zes zijn, omdat er in de Belgische ambassade in Moskou ook zes Belgische diplomaten zijn. Volgens de “wederkerig­heid” is er dan toch nog minstens één Belgische diplomaat, vermoedeli­jk de ambassadeu­r, op post.

Andere scenario’s zijn om de koninklijk­e familie niet naar het WK Voetbal in Rusland te sturen, net zoals de Britten. Of om de Belgische ambassadeu­r tijdelijk uit Moskou terug te roepen voor overleg. In ieder geval is iedereen het erover eens dat ons land niet kan achterblij­ven om solidair te zijn met Groot-Brittannië.

 ?? FOTO RR ?? De landen met de Russische diplomaten die ze hebben uitgezet.
FOTO RR De landen met de Russische diplomaten die ze hebben uitgezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium