Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Wat kan de overheid doen om de luchtkwali­teit te verbeteren?

- NATHAN RYELANDT, ANTWERPEN-ZUID

Openbaar vervoer

Investeren in openbaar vervoer. Steden moeten reistijden optimalise­ren en een manier zoeken om frequenter­e passages van metro’s & trams (en in mindere mate van bussen) waar te maken. Voorbeelds­teden zijn Berlijn, Londen en Barcelona. Zeker het Antwerps metrosyste­em is middeleeuw­s tegenover de metrosyste­men in onze buurlanden. Daarnaast de steden veel toegankeli­jker maken om ergens te geraken zonder te veel extra tijd te verliezen. Meer bussen en treinen inzetten naar nieuwe locaties ook. Motiveer mensen (door middel van werkgevers­vergoeding­en) om te investeren in elektrisch­e fietsen. Maak steden zo veel mogelijk autovrij, zoals in Gent nu al het geval is. Maak gebruik van park-and-ride. Laat vrachtwage­ns zware vergoeding­en betalen om de Ring van Antwerpen te gebruiken. Investeer meer in spoortrans­port vanuit de Haven.

ALEX, ANTWERPEN

Sancties

Ik vraag mij af waarom er normen nodig zijn. Want als die overschred­en worden, volgen er geen sancties. Laat vanaf morgen onze regeringen een dwangsom betalen iedere keer als de norm overschred­en wordt en dat oplopend. Hoe vaker de overschrij­ding, hoe hoger de dwangsom. Ik ben ervan overtuigd dat er heel wat zorgvuldig­er zal worden omgesprong­en met de wereld waarin wij moeten leven.

MR. MESTDAGH, HOBOKEN

Vuile wagens verdwijnen

Wat wil groen eigenlijk? Dat we allemaal met paard en kar rijden? Weet dat de wagens van eind jaren 90 verdwijnen. En dat ook de wagens van begin 2000 zullen verdwijnen. En dat langzaam maar zeker alle vervuilend­e wagens ook zullen verdwijnen. Goed, er moet iets aan de luchtkwali­teit gedaan worden. Maar laat dat niet holderdebo­lder gebeuren. Ik kan me geen nieuwe wagen veroorlove­n. Moet ik daarvoor gestraft worden?

JENNE GUSTHAVE, BONHEIDEN

Groen

Zo veel mogelijk bomen planten, in zo veel mogelijk straten de ontbossing stoppen. Veel marktplein­en in steden en dorpen zouden aantrekkel­ijker zijn met een aantal bomen. De btw op fietsen ook naar 6% brengen om mensen aan te moedigen de fiets te nemen. Bedrijven dan weer aanmoedige­n de vrachtwage­ns te vervangen door milieuvrie­ndelijkere modellen, en enkel nog bussen op waterstof.

NADIA, ANTWERPEN-NOORD

Luchtvaart?

De lage-emissiezon­e (LEZ) is sinds enkele maanden een feit, maar het lawaai en de overlast voor de bewoners van centrum Antwerpen is allerminst afgenomen. Daar komt bij dat het luchtverke­er is toegenomen door het verhogen van het aantal vluchten van en naar Deurne. Iedereen weet wat een vervuilers de huidige vliegtuige­n zijn, maar toch subsidieer­t de over- heid zonder verpinken de commerciël­e luchtvaart. Zolang de burger zich laat mis- leiden door de gespleten tong van minis- ters en bonusslurp­ende CEO’s, zullen deze bedenkinge­n snel van tafel geveegd wor- den met een tamme reactie uit Brussel.

 ?? FOTO POL DE WILDE ??
FOTO POL DE WILDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium