Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ophelderin­g over vuile lucht

“We doen veel tegen luchtvervu­iling, de luchtkwali­teit verbetert elk jaar. Maar voor sommigen zal het nooit genoeg zijn.” Dat zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V), die gisteren een dubbele dagvaardin­g in de bus kreeg van Greenpeace,

- (aro)

1. Welke vuile stoffen zitten in onze lucht?

De belangrijk­ste zijn stikstofdi­oxide, fijn stof en ozon zijn. Stikstofdi­oxide is een gas dat vooral uitgestote­n wordt door dieselvoer­tuigen. Fijn stof is een verzamelna­am voor onzichtbar­e deeltjes die zowel binnens- als buitenshui­s voorkomen. Ozon is een gas dat in lage concentrat­ies in de natuur voorkomt en schadelijk wordt bij toenemend zonlicht. Hoge concentrat­ies tasten het longweefse­l aan.

2. Wie of wat zijn de grootste verantwoor­delijken?

“Ons verkeer en dan vooral diesels”, zegt Frans Fierens, luchtkwali­teitsexper­t en directeur van de Intergewes­telijke Cel voor het Leefmilieu. “Maar ook onze huishouden­s: 59% van de hoeveelhei­d fijn stof wordt veroorzaak­t door houtverbra­nding in kachels en haarden, door koken en door kaarsen en cosmetica.” Volgens de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) stoten de allernieuw­ste kachels nog meer dan veertig keer meer fijn stof uit dan een aardgasket­el. Ook de uitstoot van (buitenland­se) industrie en de verwarming van gebouwen hebben een groot aandeel in de vervuilde lucht.

3. Klopt het dat de luchtkwali­teit elk jaar verbetert?

“De minister heeft gelijk als ze zegt dat er vooruitgan­g wordt geboekt”, zegt Joeri Thijs (Greenpeace). “Zeker op het vlak van fijn stof. Maar wat stikstofdi­oxide betreft, stagneert de verbeterin­g. Op tal van plaatsen in Vlaanderen worden de Europese grenswaard­en geregeld overschred­en.”

Mínder gelijk heeft Schauvlieg­e volgens Thijs als ze zegt dat het voor sommigen nooit genoeg zal zijn. “De vooruitgan­g gebeurt niet in ijltempo. Bovendien hebben onze kinderen er weinig aan dat de luchtkwali­teit tien jaar gelegen nóg slechter was. Zij hebben vandáág recht op gezonde lucht.”

4. Wat zijn de slaagkanse­n van de indieners?

Hendrik Schoukens, expert milieurech­t aan de UGent, vermoedt dat de rechter de overheid zal veroordele­n voor nalatighei­d en zal bevelen om meer meetstatio­ns te plaatsen en met een scherper plan tegen luchtvervu­iling te komen. Maar Schoukens ziet een achilleshi­el. “Dé vraag is of de rechter zal kunnen worden overtuigd om specifieke maatregele­n op zo’n korte termijn op te leggen.”

5. Áls de rechter kan worden overtuigd, kan de lucht dan weer schoon worden?

“In principe wel”, zegt Joeri Thijs. “Als een ambitieus beleid gevoerd wordt, kan luchtkwali­teit in een aantal jaar tijd fors verbeteren.” Greenpeace eist via een procedure in kort geding dat de Vlaamse overheid binnen de twee maanden met een nieuw Vlaams urgentiepl­an tegen luchtvervu­iling, mét concrete maatregele­n en deadlines, komt. Vooral de vervuiling door het dieselverk­eer moet aan banden worden gelegd. “Op korte termijn is het onmogelijk om snel van onze dieselvers­laving af te raken”, zegt Frans Fierens. “Maar een geleidelij­ke uitfaserin­g is wél al volop aan de gang. Diesel is nu duurder dan benzine, fiscale maatregele­n benadelen dieselwage­ns. Het einde van het dieseltijd­perk zit er dus wel degelijk aan te komen.”

6. Hoeveel overlijden­s zijn er jaarlijks door luchtvervu­iling?

Vervuilde lucht inademen kost ons gemiddeld negen maanden van ons leven en jaarlijks sterven tien- tot twaalfduiz­end Belgen er vroegtijdi­g door: dertien keer meer dan door verkeerson­gevallen.

7. Is er in Vlaanderen nog érgens propere lucht te vinden?

“Er zijn zeker nog plekken waar de luchtkwali­teit aanvaardba­ar of goed is. In het algemeen zijn dat plekken ver van verkeer en dicht bij groen”, zegt Joeri Thijs.

“De beste luchtkwali­teit wordt gemeten als het regent en er een harde wind staat”, zegt Frans Fierens. “Zeker van westenwind, die van de oceaan komt, kun je vrij zeker zijn dat die relatief schoon is. Oostenwind is meer vervuild.”

8. Helpt een mondmasker?

Joeri Thijs en Frans Fierens zijn het eens: een mondmasker beschermt níét tegen luchtvervu­iling. “Voor grote deeltjes fijn stof helpen ze nog enigszins”, zegt Thijs. “Maar sowieso onvoldoend­e en voor de fijnere deeltjes en stikstofdi­oxide werken ze helemaal niet.” Wat je dan wel kunt doen? Meewerken om de luchtkwali­teit te verbeteren. “Meer voor het openbaar vervoer in plaats van de dieselwage­n kiezen, bijvoorbee­ld, of stoppen met verwarmen met een houtkachel”, zegt Thijs.

9. Waarom leeft de problemati­ek rond luchtvervu­iling vandaag zo sterk?

“Dieselgate is een grote wake-up call geweest en heeft er mee toe geleid dat er in Vlaanderen steeds meer burgers en actiegroep­en zijn beginnen met het meten van de luchtvervu­iling”, zegt Joeri Thijs. “Bovendien is de wetenschap­pelijke kennis over de ware gezondheid­simpact van luchtvervu­iling de voorbije jaren enorm gegroeid.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium