Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vervolgd voor haar politieke overtuigin­g”

Schotland

-

In Schotland zit de afgezette minister van Onderwijs Cla- ra Ponsatí. Zij gaat in beroep tegen haar mogelijke overle- vering. Maar alleen al het idee dat zij uitgelever­d kan wor- den aan het Spaanse gerecht stuit veel Schotten tegen de borst. Zij zijn de zaak van de Catalaanse nationalis­ten erg genegen.

De Schotse premier Nicola Sturgeon had zondag al laten weten dat ze erg gekant is tegen een mogelijke overleve- ring, maar dat zij niet over de zaak kan beslissen. Zij krijgt de steun van de universite­it van St. Andrews, een gere- nommeerde onderwijsi­nstelling in Schotland. Ponsatí gaf er ooit les en keerde er vorige maand terug nadat ze Cata- lonië was ontvlucht.

“We zijn ervan overtuigd dat Clara vervolgd wordt voor haar politieke overtuigin­g”, zegt professor Sally Mapstone. “Dat is voor ons compleet onverteerb­aar. Daarom zullen we haar alle mogelijk steun geven.”

Catherine Stihler, de voormalige rector van de universi- teit en ondertusse­n Europees Parlements­lid voor Labour, heeft een brief geschreven naar Commissiev­oorzitter Juncker. Daarin vraag ze hem het Spaanse gerecht te ver- oordelen voor gebruik van het Europees aanhouding­s- mandaat voor politieke doeleinden. “Dat aanhouding­s- mandaat is bedoeld om gebruikt te worden als het publiek ernstig in gevaar is, bijvoorbee­ld in terreurzak­en, en niet om interne politieke discussies te beslechten.”

Stihler wijst erop dat de Europese Commissie erover moet waken dat de fundamente­le mensenrech­ten van deze mensen gerespecte­erd worden. Ponsatí zelf is ervan over- tuigd dat in Schotse en Engelse rechtbanke­n de aanklacht van opruiing en rebellie niet standhoudt.

 ?? FOTO AFP ?? Clara Ponsatí.
FOTO AFP Clara Ponsatí.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium