Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog niemand aangehoude­n

België

-

In België verblijven vier Catalaanse politici voor wie het Spaanse gerecht het Europees aanhouding­smandaat heeft gereactive­erd. Onder hen wordt alleen de afgezette minister van Gezondheid, Antoni Comin, aangeklaag­d voor het zwaarste misdrijf: rebellie.

In tegenstell­ing tot in Schotland en in Duitsland, is Comin nog niet opgepakt. Het Brussels parket is van plan om hem een van de komende dagen uit te nodigen voor een gesprek. Aangezien het parket van mening is dat er geen risico is dat de verdachte zal vluchten, is er geen noodzaak om hem op te pakken en naar de gevangenis te brengen. Wat de procedure betreft, heeft het parket van Brussel via Eurojust bijkomende informatie gevraagd aan de Spaanse gerechteli­jke overheid. Daarover wil het parket voorlopig niet communicer­en. De advocate van Comin, meester Hirsch, zei gisteren dat zij nog geen enkel bericht heeft ontvangen van een aanhouding­smandaat tegen haar client. Ze heeft wel aan het gerecht laten weten dat haar client beschikbaa­r is.

Volgens de meeste juristen bestaat in het Belgisch strafwetbo­ek het begrip ‘rebellie’ niet. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat Comin, als hij zou worden overgeleve­rd aan Spanje, nooit berecht kan worden voor ‘rebellie’ en bijgevolg een mildere straf zou krijgen dat zijn collega’s die Spanje nooit zijn ontvlucht, of die vanuit andere Europese landen worden overgeleve­rd.

Op het politieke front zijn het alleen de parlements­leden van N-VA die reageren op de arrestatie van de Catalaanse nationalis­tische leiders. Zij zijn boos dat de EU niet reageert op de arrestatie­s, die voor de partij duidelijk politiek geïnspiree­rd zijn.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Antoni Comin.
FOTO EPA-EFE Antoni Comin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium