Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leden hondenbrig­ade niet vervolgd, wel overgeplaa­tst

Onderzoek naar racisme en fraude bij politiedie­nst afgerond

- (sare)

Het onderzoek naar mogelijke wanpraktij­ken – onder meer pesterijen en fraude – bij de hondenbrig­ade van de politie is afgesloten. Niemand wordt strafrecht­elijk vervolgd, maar het team is wel grondig herschikt. Verschille­nde leden werden overgeplaa­tst naar andere diensten.

leden van de hondenbrig­ade van de Antwerpse politie werden de afgelopen maanden op de rooster gelegd. In mei 2017 waren zowel de dienst Intern Toezicht als het parket van Antwerpen een onderzoek naar het team gestart. De reden? Verschille­nde teamleden beschuldig­den elkaar van allerlei wanpraktij­ken. Inspecteur N.F., een gewaardeer­d hondentrai­ner, beschuldig­de enkele collega’s van racistisch­e pesterijen. Op hun beurt zeiden de collega’s van N.F. dat die racismekla­chten een gevolg waren van het feit dat zij “niet wilden meedoen met zijn fraude en gesjoemel”.

Minder honden

Bijna een jaar na de eerste klachten is het onderzoek nu volledig afgesloten. “Het dossier werd overgemaak­t aan de tuchtoverh­eid voor verder gevolg”, alVerschil­lende dus parketwoor­dvoerster Sylvie Van Baden. “Op strafrecht­elijk gebied zal er niet vervolgd worden.”

De politie had na de tuchtproce­dure, door het inzetten van een externe bemiddelaa­r, zelf al geprobeerd de problemen aan te pakken. “Zonder structurel­e resultaten”, zegt politiewoo­rdvoerder Willem Migom. Daarom werd het personeel van de hondenbrig­ade grondig herschikt. “Enkele leden zijn herplaatst zodat het team beter kan functioner­en.”

Door het verdwijnen van hondenbege­leiders heeft de politie ook tijdelijk minder honden in dienst. “Het klopt dat verschille­nde begeleider­s hun dier overgekoch­t hebben”, aldus Migom. “Maar we zullen snel terug op aantal komen.”

Op dit moment wordt een patrouille­hond opgeleid en binnenkort begint ook een explosieve­nhond aan de opleiding. Er ‘werken’ op dit moment ook twee drugshonde­n voor de Antwerpse politie.

Toon Wassenberg

sp.a-gemeentera­adslid “Het is politiek not done en weinig collegiaal om te communicer­en over iets wat nog niet beslist is.”

 ?? FOTO RR ?? Het onderzoek startte in mei vorig jaar.
FOTO RR Het onderzoek startte in mei vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium