Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vanden Boeynants opnieuw ontvoerd in ‘Dossier X’

- (tdl)

De ontvoering van oud-premier Paul Vanden Boeynants wordt gereconstr­ueerd in Dossier X, de opvolger van De Kroongetui­gen op VTM. Ook de ontsnappin­g van gangster Ashraf Sekkaki per helikopter uit de gevangenis komt aan bod.

Jeroen Wils, de maker van De Kroongetui­gen dat spraakmake­nde moordzaken reconstrue­erde, legt de lat nog iets hoger voor opvolger Dossier X. Dat programma reconstrue­ert acht misdaadver­halen die ons land maandenlan­g in de ban hielden. De ontvoering van oud-premier Paul Vanden Boeynants in 1989 is misschien de bekendste. De zaak werd al gereconstr­ueerd in het programma De Bende Haemers op Vier, maar de makers van

Dossier X konden als enigen het volledige gerechteli­jke dossier inkijken en ook heel wat speurders en getuigen aan het woord laten. Het unieke beeldmater­iaal uit alle dossiers wordt in elke aflevering op een glazen wand gehangen, zoals speurders dat vaak doen in tv-series.

Diamantroo­f

Naast de ontvoering van ‘VDB’ komt ook de spectacula­ire ontsnappin­g van Ashraf Sekkaki aan bod, ook wel bekend als “De Schrik van de Flikken”. De gangster kon in 2009 samen met twee kompanen uit de gevangenis van Brugge vluchten met een helikopter. In de aflevering zijn onder meer de geluidsopn­ames te horen van de gekaapte piloot. Het wordt de eerste aflevering van de reeks, die op maandag 2 april van start gaat.

Dossier X zet zijn tanden ook in de diamantroo­f van de eeuw, waarbij een Italiaanse bende in 2003 de kluizenzaa­l van het Antwerp Diamond Center leeg roofde en met meer dan honderd miljoen euro aan de haal ging. Er is ook een aflevering gewijd aan De Bende van 700 Miljoen die drugs, alcohol en sigaretten witwaste via een sportschoo­l in Antwerpen.

 ?? FOTO VTM ?? Een beeld uit Dossier X.
FOTO VTM Een beeld uit Dossier X.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Paul Vanden Boeynants.
FOTO PHOTO NEWS Paul Vanden Boeynants.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium