Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stickercam­pagne moet kinderen buiten krijgen

- ANDREAS ROTTY

Kind en Gezin lanceerde gisteren op het Theaterple­in in Antwerpen de nieuwe campagne ‘#buitenbaby­s’. De streetart van spelende kinderen moet zowel kinderdagv­erblijven als ouders ervan overtuigen hun kinderen buiten te laten spelen, hoe jong dan ook. “Cruciaal voor de ontwikkeli­ng tijdens de eerste jaren”, vindt Kind en Gezin.

“We hebben onderzoek gedaan naar de pedagogisc­he kwaliteit in 400 verschille­nde kinderopva­nglocaties”, zegt Nele Wouters, woordvoers­ter van Kind en Gezin, goed voor de opvang van 6.000 kinderen. “Daaruit bleek dat er maar voor 5% van hen enige vorm van buiten spelen aan te pas komt. Dat is ontzettend laag, want het heeft enorm veel zin om buiten te komen. De eerste jaren van een mensenleve­n zijn immers cruciaal om gewend te geraken aan de buitenomge­ving.”

Stickers in het straatbeel­d

Daarom startte Kind en Gezin de nieuwe campagne #buitenbaby­s, die de noodzaak van buiten spelen voor baby’s, peuters en kleuters onderstree­pt. De actie is zichtbaar door streetarts­tickers, gemaakt door echte foto’s van buitenspel­ende baby’s te bewerken. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en Antwerps schepen voor Kinderopva­ng Nabilla Ait Daoud (N-VA) gingen gisteren mee op pad om vijftig stickers in het centrum van Antwerpen op te hangen. Ook in Gent worden er vijftig opgehangen en meer dan 7.000 exemplaren worden verdeeld over alle kinderopva­ngcentra in Vlaanderen. “Maar het is niet enkel de bedoeling de kinderopva­ng te overtuigen”, gaat Wouters verder. “Ook ouders zelf moeten met hun kleintjes meer naar buiten. En voor hen is het uiteraard ook gezond om buiten te komen.”

Verantwoor­de risico’s

Maar is het wel altijd veilig, kinderen buiten loslaten?

“Het avontuurli­jke gaat gepaard met kleine risico’s, maar ik zou het zeker niet onveilig noemen. Als je kinderen binnenhoud­t, raken ze niet vertrouwd met de buitenomge­ving.”

Kind en Gezin vindt ook dat blauwe plekken en schrammen deel van de ontdekking zijn. De organisati­e geeft tips op de website om onverantwo­orde risico’s uit te sluiten.

“Met de stickercam­pagne claimen we vandaag in Antwerpen en Gent die publieke ruimte letterlijk”, zegt minister Jo Vandeurzen. “We hopen ouders, kinderdagv­erblijven en iedereen rondom hen te laten stilstaan bij het belang van buiten spelen.” Hij laat weten dat hij de resultaten van de campagne blijft opvolgen en zo nodig verder advies gaat geven aan kinderopva­nglocaties.

Ook Antwerps schepen voor Kinderopva­ng Nabilla Ait Daoud schaart zich achter de campagne: “Opgroeien in een stad is leuk, ook al is het soms wat zoeken naar groene plekken. We werken hard aan vergroenin­g. Bijvoorbee­ld met de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokk­en, maar we zorgen ook voor meer groen op speelplaat­sen in scholen en kinderdagv­erblijven.”

Luchtkwali­teit

Een ander heikel thema is de luchtkwali­teit in een grootstad. “Die is op veel plekken in de stad niet optimaal, vooral naast grote invalswege­n. Gelukkig liggen de meeste stukken groen met speelruimt­e voor kinderen niet naast die wegen, dus dat staat daar los van. We zijn ook de enige stad met een lage-emissiezon­e.”

Kind en Gezin roept op om zelf foto’s te nemen van uw buitenspel­ende baby, peuter of kleuter, en die te delen om de campagne meer kracht bij te zetten. Tot 20 april blijven de

#buitenbaby­s hangen in de kinderopva­ngen en in het centrum van Antwerpen. Op de website van Kind en Gezin zijn vier wandelrout­es langs de streetarts­tickers te vinden: door het oude stadscentr­um, door Antwerpen-Noord, door Zurenborg en de Kievitwijk en langs de Amerikalei en de straten errond.

www.kindengezi­n.be/buitenbaby­s

Nele Wouters

Kind en Gezin

‘‘Slechts 5% van de kinderen blijkt buiten te spelen. Dat is ontzettend laag.’’

 ?? FOTO RR ?? Minister Jo Vandeurzen (CD&V) en schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) plakken een streetarts­ticker in de Antwerpse Meistraat.
FOTO RR Minister Jo Vandeurzen (CD&V) en schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) plakken een streetarts­ticker in de Antwerpse Meistraat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium