Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vleeshuis vandaag terug open na grondige opfrisbeur­t

Oudste burgerlijk gebouw van Antwerpen wacht wel nog op grote restaurati­e

- FRANK HEIRMAN

Met beperkte middelen en in slechts enkele weken tijd kreeg het Vleeshuis een opfrisbeur­t. In een uitgezuive­rde opstelling vertellen de topstukken sterker het verhaal van de muziek in Antwerpen. En vooral: het hele gebouw komt beter tot zijn recht.

Het Vleeshuis, rond 1500 opgetrokke­n als gemeenscha­ppelijke vleeshal voor 62 slagers, is het oudste burgerlijk gebouw van Antwerpen. Sinds 1913 doet het als museum dienst, eerst als Museum van Oudheden en sinds 2006 als ‘Klank van de Stad’, een museum dat zes eeuwen muziekleve­n in Antwerpen bewaart in beeld en geluid. Daartoe werden de gelijkvloe­rse en kelderverd­ieping gerestaure­erd.

Het dossier om ook de hogere verdieping­en als museum in te richten, is jaren geleden al ingediend, maar gezien de lange wachtlijst van monumenten die de Vlaamse overheid nog onder handen moet nemen - denk alleen maar aan het Antwerpse stadhuis - zit een volledige restaurati­e er nog niet aan te komen.

“Daarom wachten we niet langer met de opfrissing van het bestaande museum”, zegt directeur van het Vleeshuis Clement Caremans. “De grote lijnen van het verhaal blijven behouden, maar met een luchtigere opstelling laten we de bezoekers veel beter genieten van het gebouw. We hebben de oude bakstenen muren weer vrijgemaak­t.”

Panorama van Antwerpen

Curator Timothy De Paepe nam het museumparc­ours onder handen. Dat begint nu met een indrukwekk­end zestiende-eeuws panorama van Antwerpen, met de opvallends­te wolkenkrab­bers van toen: de kathedraal en het Vleeshuis. “Wij zijn geen muziekinst­rumentenmu­seum zoals het MIM in Brussel”, verduideli­jkt De Paepe, “maar een museum van het muziekleve­n. We vertellen het verhaal van Antwerpen van de middeleeuw­en tot nu, gezien door de bril van de muziek.”

In elke sectie krijgt een topstuk alle ruimte: een viool van een speleman, de maquette van de beiaard, een oud operakostu­um en natuurlijk de fameuze klavecimbe­l van Andreas Ruckers uit 1644. Met liefst twaalf klavecimbe­ls en virginalen van de Antwerpse families Ruckers, Couchet en Dulcken bezit het Vleeshuis een van de belangrijk­ste collecties oude klavieren. Ze zijn helaas niet meer bespeelbaa­r.

Nog wel bespeelbaa­r zijn een piano forte van het merk Graf, zoals Beethoven er een had, een nieuw verworven Brusselse tafelpiano en het harmonium dat dienstdeed bij huwelijken in het Antwerpse stadhuis. “Studenten van het Conservato­rium komen hier geregeld op oefenen. Dat zorgt voor leven in het museum. We hebben ook een app ontwikkeld waarop je de belangrijk­ste instrument­en altijd kan horen”, zegt De Paepe.

Ook nieuw is een ‘schatkamer’ achteraan waarin tweemaal per jaar een tijdelijke tentoonste­lling komt. Tot september kan de bezoeker er kennismake­n met de familie Duarte, Joods-Portugese immigrante­n en buren van Rubens die in hun huis op de Meir vermaarde concerten gaven. Van dochter Leonora Duarte kan je teruggevon­den compositie­s horen. Een première.

Timothy De Paepe

Curator

‘‘Wij vertellen het verhaal van zes eeuwen Antwerpen, gezien door de bril van de muziek.’’

The Pebbles

In de kelder beleeft de bezoeker het Antwerpse muziekleve­n in de twintigste eeuw, met fanfares, danszalen, café-orgels en hitjes van The Pebbles. “We gaan in de toekomst ook die zalen opfrissen”, verklapt Clement Caremans. “En in een verre toekomst, na een volledige restaurati­e, hopen we dat recente muziekleve­n uit te breiden naar de hogere verdieping­en.”

Het Vleeshuis is open van donderdag tot zondag, van 10 tot 17u, en trekt bijna 40.000 bezoekers per jaar.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het klavecimbe­l van Andreas Ruckers uit 1644, een topstuk uit de muziekgesc­hiedenis, krijgtalle ruimte.
FOTO JORIS HERREGODS Het klavecimbe­l van Andreas Ruckers uit 1644, een topstuk uit de muziekgesc­hiedenis, krijgtalle ruimte.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium