Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oud-bondscoach­es pleiten voor Nainggolan: “Natuurlijk moet hij mee naar Rusland”

Sport 8-9

- LUDO VANDEWALLE

Bent u al iemand tegengekom­en die vindt dat Radja Nainggolan niet naar het WK mag? Wij niet. Het publiek schreeuwde dinsdag om hem en ook de ploegmaats willen niets liever. Dus, we dachten: we vragen het eens aan enkele ervaren ex-bondscoach­es. Zij kunnen in het hoofd van bondscoach Roberto Martinez kruipen. Maar ook zij roepen in koor: “Natuurlijk moet Radja mee!” En wel hierom.

“Je kan het je gewoon niet permittere­n om Nainggolan thuis te laten”, zegt Aimé Anthuenis, bondscoach tussen 2002 en 2006, met klem. “In een groep van 23 spelers heb je hem gewoon nodig. Neem nu die tweede helft tegen Saudi-Arabië. De Rode Duivels gingen met zijn drieën in het midden spelen en plotseling kwam Kevin De Bruyne beter uit de verf. Ik zeg niet dat Nainggolan altijd één van die drie moet zijn, maar hij kan wel op die positie spelen. En je moet rekenen dat voor zo’n tornooi vooraf ongeveer twee of drie spelers met een blessure uitvallen. Tijdens het tornooi nog eens evenveel. Als je dan een speler als Nainggolan ter beschikkin­g hebt, kan dat veel leed voorkomen.”

Anthuenis ziet niet alleen de pure kwaliteit van de speler, ook tactisch. “In die 3-4-3, met slechts twee centrale spelers in het middenveld, gaan we er niet komen. De Bruyne moet dan te diep terugvalle­n. Hij moet iets hoger op het veld staan. Ook weer niet te hoog, want dan is hij te makkelijk op te vangen. Zoals gisteren, met een goede Nainggolan of wie ook naast zich. Ik denk sowieso dat hij zijn veldbezett­ing nog zal aanpassen.”

Walter Meeuws, bondscoach van 1989 tot

1990, had zich dinsdag ook in zijn zetel gezet en stelde hetzelfde vast. “De Bruyne is de centrale figuur, laat daar geen twijfel over bestaan”, aldus Meeuws. “Hij is de leider, de man die het moet doen. Het was een genot om te zien hoe hij met passen strooide.

Daarnaast heb je Nainggolan. Als hij mag spelen van de bondscoach, is hij altijd bij de beteren.

Ook tegen Saudi-Arabië. Hij is een vaste waarde bij AS Roma, waar hij ook altijd bij de beteren is. Hij zou dan in de weegschaal liggen met spelers die niet eens bij hun club spelen (Tielemans, Mirallas,... red.)? Ernstig blijven, hé.”

Meeuws heeft wel een advies voor Martinez: “Hij moet de tijd nemen om met Radja te gaan praten. Wat zit hem dwars? Zijn tattoos? Zijn haartooi? Zijn gedrag naast het veld? Alles eens uitpraten. Want hij ligt goed in de groep, bij de pers en het publiek. Het kan dan toch niet dat de bondscoach vindt dat hij technisch en tactisch niet in de groep zou passen?”

Wilfried Van Moer was bondscoach tussen 1996 en 1997 en was ook 57 keer internatio­nal, met een aanwezighe­id op de WK’s 1970 en 1982. De drievoudig­e winnaar van de Gouden Schoen is de man die qua speelstijl misschien nog het dichtst aansluit bij Nainggolan. Niet te groot, wel hevig en gezegend met een heerlijke techniek. “Tja, ik lees nu net dat Nainggolan weer een maand rijverbod aan zijn broek heeft voor dronken rijden. Dat zal die keurige man uit Spanje natuurlijk weer niet graag hebben. Martinez heeft het meer voor ideale schoonzone­n. Nainggolan is een speciaal manneke, maar we moeten niet onnozel doen. Als je een kern van 23 spelers samenstelt, moet hij er altijd bij zijn. Vergeet dat pintje en dat sigaretje. Kijk naar zijn voetbalkwa­liteiten. Dan kan je toch niet twijfelen?”

Wilfried Van Moer

‘‘Een speciaal manneke. Maar vergeet dat pintje en dat sigaretje en kijk naar zijn kwaliteite­n. Dan kan je niet twijfelen.”

Walter Meeuws

‘‘Het kan toch niet dat een kwartfinal­ist in de Champions League in de weegschaal ligt met spelers die bij hun club amper spelen?’’

Aimé Anthuenis

‘‘Toen Nainggolan op een middenveld met drie naast De Bruyne ging spelen, kwam Kevin plots beter uit de verf.’’

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ?? FOTO TONY VAN GALEN, BELGA, PHOTO NEWS
FOTO TONY VAN GALEN, BELGA, PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium