Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe start na breuk Samen meteen overschadu­wd

Gerechteli­jk onderzoek naar nummer twee Tom Meeuws Onafhankel­ijke Jinnih Beels krijgt eerste plaats op lijst

- (jas, brip)

Het Antwerpse parket is een gerechteli­jk onderzoek gestart naar het mogelijk financieel geknoei van Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws, toen hij nog directeur was bij De Lijn Antwerpen. De Lijn deed zelf een aangifte van mogelijk strafbare feiten bij het parket.

“Ik heb geen weet van een gerechteli­jk onderzoek tegen mijn persoon.” Dat reageert Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws. Toch bevestigt het Antwerpse parket dat er sinds februari wel degelijk een onderzoek loopt naar mogelijk financiële malversati­es van Meeuws, toen hij nog werkzaam was als directeur van De Lijn. Tom Meeuws kwam in januari in opspraak.

De aanleiding was het grote openingsfe­est van de Reuzenpijp, de premetrotu­nnel onder de Turnhoutse­baan in 2015. Als regionaal directeur van De Lijn keurde hij een factuur van 664.000 euro van cultuurhui­s De Roma goed. Voor dergelijke bedragen is toestemmin­g nodig van de raad van bestuur van de vervoersma­atschappij. Meeuws zou die facturen opgesplits­t hebben in kleinere bedragen, waar hij zelf kon over beslissen, om zo die toestemmin­g te ontwijken. Het zou ook om die reden zijn dat hij moest vertrekken bij De Lijn en het leidde tot het einde van het kartel ‘Samen’ van Groen, sp.a en onafhankel­ijken.

Het was De Lijn zelf die, op aanraden van haar advocaten, een aangifte van mogelijk strafbare feiten heeft gedaan bij het Antwerpse parket. “Het is dus geen klacht”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerd­er bij De Lijn. “Maar als overheidsb­edrijf is het wenselijk om die aangifte te doen. Het ligt nu in de handen van het parket.” Het parket bevestigt dus dat er een onderzoek loopt. “Maar dat zit nog in de beginfase”, reageert parketwoor­dvoerster Sylvie Van Baden. “Het is nog te vroeg om hier commentaar op te geven. We moeten er voorzichti­g mee omspringen, zodat het onderzoek niet in het gedrang komt.”

Net gisteren maakte sp.a Antwerpen bekend dat het met onafhankel­ijke Jinnih Beels als lijsttrekk­er naar de kiezer trekt bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober. Tom Meeuws staat op plaats twee. Beels is niet van plan om Meeuws te laten vallen. “Ik geloof in Tom”, zei ze gisterenav­ond in Terzake op Canvas. “Hij heeft mij naar de politiek gehaald en hij is de reden dat ik hier zit. Hij mag blijven. Ik geloof in hem en in ons team.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? MORENO FOTO VICTORIANO ?? Tom Meeuws gisteren, toen hij de lijst van de Antwerpse sp.a voorstelde. Toen was nog niet uitgelekt dat er een onderzoek naar hem loopt.
MORENO FOTO VICTORIANO Tom Meeuws gisteren, toen hij de lijst van de Antwerpse sp.a voorstelde. Toen was nog niet uitgelekt dat er een onderzoek naar hem loopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium