Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koning Filip op bezoek bij hangjonger­en

Prins Filip op visite bij ‘Samen op Straat’ in Borgerhout

- DIRK HENDRIKX

De koning heeft Borgerhout bezocht. Niet zomaar eventjes, minzaam wuivend vanuit zijn limousine, maar recht een volksbuurt in, tot in de sobere lokalen van de vereniging Samen op Straat, waar hij gedurende bijna twee uur gesprekken voerde met de leiding en met vrijwillig­ers.

En nee, koning Filip werd niet met eieren bekogeld tijdens dit unieke evenement - voor zover bekend is het al minstens geleden van koning Boudewijn dat een Belgische vorst zich tot in Borgerhout heeft begeven. Enkele stoer doende jongeren hadden op sociale media aangekondi­gd dat ze rel zouden schoppen, maar daar was niets van te merken.

Dat zou ook spijtig geweest zijn, want Samen op Straat is nu net gericht op hangjonger­en, die geen aansluitin­g vinden bij jeugdwerk of vereniging­en en veel tijd doelloos doorbrenge­n op pleintjes en straten en die soms voor onrust zorgen.

De vereniging werkt met een stuk of 125 vrijwillig­ers uit de buurt zelf, van alle leeftijden, en bereikt zo honderden jongeren in Borgerhout en sinds kort ook op het Kiel en in Antwerpen-Noord.

Patser

“Wij maken van stropers boswachter­s”, zei Saïd Boumazough­e tegen de koning. Saïd is bekend als acteur in de film Patser, als theatermak­er en rapper, maar hij is ook een van de grondlegge­rs van Samen op Straat.

Het was woensdagna­middag begonnen met een stuk of honderd buurtbewon­ers die met grote ogen toekeken toen de vorstelijk­e cavalcade arriveerde tussen de bescheiden rijwoninge­n in de Kwekerijst­raat, niet ver van het Stuivenber­gziekenhui­s, tegen Park Spoor Oost aan.

Een stuk of tien opzichtige zwaantjes begeleiden twee donker glimmende wagens. Uit de eerste stapt koning Filip, gehuld in een wijde, jagersbrui­ne mantel. Hij schudt even handjes op straat en loopt dan naar binnen. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), zoals bekend niet bepaald een monarchist, had naar verluidt een overvolle agenda en liet de eer van de ontvangst aan schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA), gouverneur Cathy Berx (CD&V) en districtsb­urgemeeste­r Stephanie Van Houtven (sp.a).

Ali El Moussaoui leidt Samen op Straat. “Ik kreeg zo’n zes weken geleden telefoon van het paleis”, zegt hij vlak voor het evenement begint. “Ik wist eerst niet of ik het mocht geloven, maar die dame klonk heel oprecht. Er zijn veel vrijwillig­ers die het pas zullen geloven als hij hier voor ons staat. Dit bezoek is echt een eer en een geweldige erkenning.”

Even later mag Ali zijn verhaal nog eens doen tegenover de koning zelf tijdens een werkvergad­ering. Na die vergaderin­g wachten vier tafels met telkens een stuk of vijf vrijwillig­ers, meestal van Marokkaans­e afkomst (maar dat hoeft niet), met wie hij telkens een kwartiertj­e babbelt.

Een koninklijk­e babbel komt neer op een reeks goed voorbereid­e vraagjes. “Hebt u zelf een moeilijke jeugd gehad?” “Niet? Waar haalt u de kracht vandaan om dit te doen?”

‘Wat is uw probleem?!’

Aan een vrijwillig­er die zegt dat hij van beroep pakjeskoer­ier is, stelt de koning de vraag hoe conflicten ontstaan op straat. “Ze dagen mekaar wat uit. Dan begint het geroep - ‘Wat is uw probleem?!’

- en zo gaat dat verder”, geeft de man een spoedcursu­s straatkund­e.

De koning luistert genereus, merkt op dat jong zijn voor iedereen lastig kan zijn, zegt erg geïnteress­eerd te zijn in wat Samen op Straat allemaal bereikt, hoe ze “bruggen bouwen en herstellen”, aldus Filip. De vrijwillig­ers zijn opgetogen.

“Dit mag niet ophouden”, zegt Said later. “Deze beweging moet blijven groeien. We maken echt een verschil, al zullen er ook nog incidenten zijn en gaat het met vallen en opstaan. Maar de vorming die we geven, onze bemiddelin­g, in de taal en de codes die de jongeren verstaan, het belang van zelfbeheer­sing, daar gaat het om. Deze vorm van erkenning daarvoor is erg belangrijk.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Een ware volkstoelo­op in de Kwekerijst­raat voor koning Filip.
FOTO JAN VAN DER PERRE Een ware volkstoelo­op in de Kwekerijst­raat voor koning Filip.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De vorst schudt de hand van Saïd Boumazough­e, bekend van NoMoBS, SLM en de film ‘Patser’.
FOTO JAN VAN DER PERRE De vorst schudt de hand van Saïd Boumazough­e, bekend van NoMoBS, SLM en de film ‘Patser’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium