Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezin moet uit flat vluchten door kankerverw­ekkende dampen

Mortsels appartemen­t van koppel met baby ernstig vervuild door voormalige droogkuis

- THEO DERKINDERE­N

Een koppel met een baby’tje heeft maandenlan­g in een appartemen­t gewoond dat vol dampen van tetrachloo­rethyleen hing. Uit metingen blijkt dat de dosis van de kankerverw­ekkende stof er 140 keer hoger is dan normaal. De flat ligt in het centrum van Mortsel, op een plaats waar vroeger een droogkuis was gevestigd. Wellicht zijn grote hoeveelhed­en van het product in de ondergrond terechtgek­omen in de periode dat de stomerij er actief was en verspreide­n de dampen zich nu in het gebouw. Het gezin is gevlucht naar familie in Antwerpen.

Vervuiling op de site van een voormalige droogkuis in Mortsel baart een jong gezin grote zorgen. Bij een onderzoek in hun flat werden hoge concentrat­ies van een kankerverw­ekkend product gemeten. Zo hoog zelfs dat het gezin het advies kreeg om elders te gaan wonen. Het paar wil nu dat de flat onbewoonba­ar wordt verklaard.

Het jonge koppel verhuisde in november naar een flat op de Statielei in Mortsel. “Een droomappar­tement. Een soort loft eigenlijk. Hier wilden wij en ons zoontje Victor een groot deel van ons leven doorbrenge­n”, zeggen Sophie en Daniel.

Hun droom werd na enkele maanden evenwel al aan diggelen geslagen. “Een studiebure­au was hier komen aankloppen met de vraag of ze metingen mochten uitvoeren in ons appartemen­t. Omdat er hier jarenlang een wasserij gevestigd was en de ondergrond vervuild was. Wij dachten dat er zich geen enkel probleem zou stellen. Tot we met de uitslag van de metingen werden geconfront­eerd. In ons appartemen­t werden hoge concentrat­ies tetrachloo­rethyleen - een product dat in droogkuisi­nstallatie­s werd gebruikt - gemeten. Een kankerverw­ekkende stof. Normaal gezien is er tot vier microgram per kubieke meter geen enkel probleem. Bij ons werd bijna

Sophie en Daniel

Getroffen koppel

‘‘Met Victor is alles in orde. Maar we weten niet wat de gevolgen op lange termijn zijn.’’

560 microgram gemeten. 140 keer meer dan de toegelaten norm.”

Voor Sophie en Daniel betekende het nieuws een echte mokerslag. “De toestand was zo erg dat we zelfs het advies kregen om ons appartemen­t nog dezelfde dag te verlaten. Gewoon omdat de lucht in ons appartemen­t te ongezond was. Levensgeva­arlijk zelfs.”

Het koppel en de ondertusse­n drie maanden oude baby Victor wonen ondertusse­n bij hun familie in Antwerpen. “Uiteraard zijn we gaan opzoeken wat tetrachloo­rethyleen eigenlijk is. En dan kom je te weten dat de nadelige effecten echt indrukwekk­end zijn: de stof kan onder meer de nieren, de lever en het immuniteit­ssysteem aantasten. Het kan zelfs neurologis­che problemen doen ontstaan.”

Niet op de hoogte

Wat Sophie en Daniel vooral stoort is dat de stad Mortsel weet had moet hebben van de vervui- ling, maar dat toch toelating werd gegeven voor een verbouwing en verkoop van het pand. “Niemand had ons op voorhand gezegd dat de grond verontrein­igd was. In 2010 is er zelfs een artikel over in de krant verschenen. Het is voor ons ook niet te begrijpen dat de grond nooit gesaneerd is. En dat men toch toelating geeft om hier mensen te laten wonen.”

Het koppel bracht onmiddelli­jk hun kinderarts op de hoogte van de zaak. “Het allerbelan­grijkste voor ons is dat alles in orde is met onze zoon. Hij heeft hier tien weken gewoond. Vrijgestel­d aan dampen die meer dan vermoedeli­jk kankerverw­ekkend zijn. Gelukkig zijn de testen op dit ogenblik positief en is alles in orde met zijn lever en nieren. Maar we weten totaal niet of er op langere termijn gevolgen zijn voor onze zoon.”

Sophie en Daniel hopen nu dat de burgemeest­er het appartemen­t in Mortsel onbewoonba­ar verklaart.

“Aan welke hoeveelhei­d kankerverw­ekkende stoffen moet een baby in Mortsel worden blootgeste­ld vooraleer een pand onbewoonba­ar wordt verklaard? Want uiteindeli­jk krijgen wij enerzijds het advies om te verhuizen voor onze gezondheid, anderzijds wordt het appartemen­t niet onbewoonba­ar verklaard. Dat staat haaks op mekaar.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Daniel en Sophie, met de kleine Victor, begrijpen niet dat niemand hen op de hoogte heeft gebracht van de vervuiling.
FOTO VICTORIANO MORENO Daniel en Sophie, met de kleine Victor, begrijpen niet dat niemand hen op de hoogte heeft gebracht van de vervuiling.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Waar nu Bart Smit een filiaal heeft, zat tot 2010 droogkuis Electra. Die sloot door de saneringsp­rocedure.
FOTO PATRICK DE ROO Waar nu Bart Smit een filiaal heeft, zat tot 2010 droogkuis Electra. Die sloot door de saneringsp­rocedure.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het appartemen­t ligt boven de speelgoedw­inkel Bart Smit in de Statielei in Mortsel.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het appartemen­t ligt boven de speelgoedw­inkel Bart Smit in de Statielei in Mortsel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium