Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een loodzware opdracht

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Toen hij de eerste keer in opspraak kwam met zijn sms’jes aan vastgoedma­kelaars, meenden veel politicolo­gen en journalist­en dat hij meteen moest opstappen. Het kon niet meer goed komen met deze politicus, dachten ze. Maar Tom Meeuws bleef. Meer nog, het pas opgerichte Samen overleefde de rel. Enkele maanden later kwam het verhaal over de facturen van De Lijn naar boven. Dat was te veel voor Samen. De lijst spatte uit elkaar. Maar Meeuws bleef. En Jinnih Beels bleef bij hem.

En net enkele uren nadat sp.a Antwerpen gisteren eindelijk zijn nieuwe lijsttrekk­er had voorgestel­d, raakte bekend dat De Lijn bij het parket een aangifte heeft gedaan van mogelijk strafbare feiten door Meeuws. Volgens De Lijn is het onderzoek volkomen toevallig vandaag aan het licht gekomen. Dat zou kunnen. Toeval bestaat.

In ieder geval zit de sp.a weer eens diep in nesten. De vreugde over de nieuwe lijst was van zeer korte duur. Hoe het nu verder moet, is onduidelij­k. Dat Meeuws geen lijsttrekk­er kon zijn, was voor iedereen al lang duidelijk, maar nu kun je je afvragen of hij op die tweede plaats wel te handhaven is. Kun je wel campagne voeren terwijl er een gerechteli­jk onderzoek tegen je loopt? Jinnih Beels bleef koelbloedi­g. Ze laat Tom Meeuws niet vallen, zei ze meteen na de bekendmaki­ng van het nieuws. Ze blijft geloven in de nieuwe lijst en in het project van sp.a. Ze rekent erop dat de vragen over Meeuws ooit stoppen en dat het debat dan over het beleid kan gaan. Getuigt dat nu van een enorme dosis idealisme en doorzettin­gsvermogen? Of is Beels gewoon naïef?

Eigenlijk kan ze niets anders doen dan de strijd verderzett­en. Ze is in de politiek gestapt met een duidelijke missie en ze is in een halfjaar tijd van het ene debacle in het andere gesukkeld. Voor haar is er geen weg terug. Voor Meeuws wel. Die kan zich terugtrekk­en van de tweede plaats en eventueel nog een rol achter de schermen blijven spelen. Sowieso staat de kersverse lijsttrekk­er van sp.a Antwerpen voor een loodzware opdracht. Zonder enige politieke ervaring en zonder zelf over een partijkaar­t te beschikken, moet ze de Antwerpena­ren overtuigen om voor sp.a te stemmen. Het ontbreekt haar zeker niet aan uitstralin­g, lef en enthousias­me. Maar zal dat volstaan om de sp.a uit het slop te halen? Of gooit ze zelf de handdoek in de ring voor de eindstreep?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium