Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik blijf in Tom Meeuws geloven”

Jinnih Beels van wit konijn naar kandidaat-burgemeest­er

- JAN STASSIJNS

Onafhankel­ijke kandidaat Jinnih Beels is door de Antwerpse sp.a naar voor geschoven als kandidaat-burgemeest­er voor de verkiezing­en in oktober. Op plaats twee staat Tom Meeuws. Of zijn positie nog houdbaar is nu het parket een gerechteli­jk onderzoek is gestart naar Meeuws? Voor Beels wel. “Ik geloof in Tom”, zegt Jinnih Beels.

Jinnih Beels werd gisteren voorgestel­d als lijsttrekk­er van de Antwerpse sp.a. Een paar uur later raakte bekend dat er een gerechteli­jk onderzoek is gestart naar haar nummer twee: Tom Meeuws. Het parket onderzoekt mogelijk financieel geknoei van Meeuws bij het openingsfe­est van de Reuzenpijp als toenmalig directeur van De Lijn Antwerpen. Meeuws kwam ook al in opspraak tijdens de vastgoedre­l rond projectont­wikkelaar Land Invest Group.

Maar zijn positie staat niet ter discussie, volgens de kersverse lijsttrekk­er. Dat zei ze gisterenav­ond nog in Terzake op Canvas. “Ik geloof in Tom en hij mag blijven”, zei Beels. “De vragen rond Tom Meeuws zullen uiteindeli­jk uitblijven, omdat ik denk dat de Antwerpena­ar graag zou willen dat we werk maken van een goed beleid.” En als kandidaat-burgemeest­er voor sp.a wil ze daar werk van maken. Als blijft dat zonder partijkaar­t. Beels is bovendien ook de enige vrouw in de politieke arena in de Scheldesta­d in de strijd om de burgemeest­erssjerp.

Gaat u zich nu een partijkaar­t aanschaffe­n?

Beels: Wat niet is, kan nog komen, maar mensen liggen niet wakker van een partijkaar­t. Mijn hart klopt links, maar ik zie me niet als onafhankel­ijke. Ik zie me- zelf als een verruiming­skandidaat. Ik wil opnieuw de link leggen tussen de mensen in de straat en de politiek. De kloof dichten zeg maar, want het geloof in de politiek is vandaag nul. Ik was zelf ook heel sceptisch toen ik in dit verhaal stapte. Ook ik had het gevoel dat het enkel om postjes ging en niet over mensen. Ik vond het tijd om er zelf iets aan te doen. We gaan de straat op om te praten met de Antwerpena­ar. Dat deden we al en dat blijven we ook doen. Politici hoeven niets te beloven, maar moeten wel luisteren naar de problemen en er proberen iets aan te doen. Ik maak niet graag beloftes, maar zet me wel hard in.

Heeft u getwijfeld om de lijst te trekken?

Nee (resoluut). Meteen na het einde van Samen, heeft Tom Meeuws me gevraagd om de lijst te trekken. Ik heb wel tijd gevraagd om er over na te denken. Niet dat ik getwijfeld heb, maar ik ben heb ook een gezin. Als mijn man niet 100% achter mij zou staan, zou ik hier ook niet aan beginnen.”

Lijsttrekk­er zijn is een grote verantwoor­delijkheid. Hoe gaat u daar mee om?

Klopt, ik heb pas zes maanden geleden de overstap naar de politiek gemaakt en voel wel een zekere druk. Maar het is gezonde druk die nodig is om vooruit te gaan. En dat is ook wat we willen doen. We gaan voor een stad waarin het opnieuw vooruitgaa­t, en niet alleen op het vlak van mobiliteit. Iedereen moet vooruit kunnen geraken in het leven. We gaan voor een warme, solidaire, open en groene stad. En dat er kritische stemmen zijn is goed. Dat houdt me met mijn twee voeten op de grond.

Vreest u niet om ook in het oog van de storm terecht te komen?

Ik hoop dat de strijd eerlijk en op een menselijke en faire manier verloopt. Ik hoop dat er niet op de man gespeeld wordt, dat zal ik zelf nooit doen. Maar ik ga niet de softie uithangen. Ik ben niet bang. Ik ben er klaar voor.

Hoe gaat sp.a het verschil maken?

We maken van mobiliteit, wonen, onderwijs en welvaart onze prioriteit. Het STOP-principe (eerst stappers, dan trappers, openbaar ver-

voer en dan pas personenwa­gens,

red.) moet opnieuw ingevoerd worden. We willen de auto niet bannen, maar de keizerstat­us van de auto, daar moeten we van af. Op het vlak van onderwijs moeten we naar een ander concept. Er klopt iets niet als een vierde van de leerlingen zonder diploma de school verlaat. Kinderen moeten zich niet aanpassen aan de school, maar net andersom. Daarvoor moeten we samenwerke­n met de hogere overheden en niet meer in hokjes denken. Samenwerke­n, dat is wat we overal moeten doen. Ook de drugsprobl­ematiek gaan we niet in ons eentje oplossen. Het is een internatio­nale problemati­ek en die moeten we dus samen aanpakken. Ik breek het Stroomplan niet af (het plan dat de Antwerpse drugsprobl­ematiek moet aanpakken en waar verschille­nde diensten aan samenwerke­n, red.) Maar ik mis de samenwerki­ng met hulpverlen­ers, onderwijs, academici,… Ook zij moeten we betrekken. Ik wil geen war on drugs, want die oorlog woedt nu in de straat. Ik wil wel een strijd tegen drugs.

Groen en sp.a leunen sterk bij elkaar aan. Is dat de ideale coalitiepa­rtner?

Groen en rood hebben gezamenlij­ke speerpunte­n en die zijn na ‘Samen’ niet veranderd. We zullen het alsnog samen moeten waarmaken. Ik wil nog niet aan coalitievo­rming denken, maar we willen niemand nu al uitsluiten.

Niemand? Ook N-VA niet?

Nee, ik sluit niemand uit, maar we moeten ook realistisc­h blijven. Met N-VA wordt het wel heel moeilijk als je onze programma’s naast elkaar legt. Wij blijven trouw aan wat wij willen voor de stad, en dat is een heel andere aanpak dan die van N-VA.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Jinnih Beels blijft pal naast Meeuws staan. “De vragen rond Tom zullen uiteindeli­jk uitblijven, omdat ik denk dat de Antwerpena­ar graag zou willen dat we werk maken van een goed beleid.”
FOTO VICTORIANO MORENO Jinnih Beels blijft pal naast Meeuws staan. “De vragen rond Tom zullen uiteindeli­jk uitblijven, omdat ik denk dat de Antwerpena­ar graag zou willen dat we werk maken van een goed beleid.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium