Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Slachtoffe­r’ (80) home invasion zit zelf in de cel

Verdachten ondanks bekentenis­sen vrijgespro­ken

- (sare)

Drie verdachten zijn, ondanks bekentenis­sen, vrijgespro­ken van een home invasion in Rumst waarbij ze 1,4 miljoen euro zouden hebben gestolen. Opvallend: hun ‘slachtoffe­r’ zit ondertusse­n zelf in de cel.

Ze riskeerden tot zes jaar cel en twee van hen hadden ook bekend dat ze in de woning van Albert M. (80) in de Monnikenho­fstraat in Rumst waren geweest en er geld hadden meegenomen. In de tuin van de woning zouden ze 1,4 miljoen euro van de zoon van bewoner André hebben opgegraven. Toch werden Henri D.R. (30), Katja Q. (25) en hun vermeende tipgever Glenn B. (32) vrijgespro­ken van de home invasion tijdens een juninacht in 2016.

“Het is onduidelij­k waarom de beklaagden in de woning waren en wat er zich daar heeft afgespeeld”, zegt de rechtbank. Daarmee vegen de rechters de hele verklaring van het vermeende slachtoffe­r van tafel. Dat hij brutaal overvallen zou zijn en bedreigd werd met een pistool en een petanqueba­l heeft de tachtiger volgens de rechtbank dus verzonnen. “De woning was netjes, het slachtoffe­r was rustig en had geen verzorging nodig. Naast het bed stond een kluis, maar daar hadden de verdachten geen interesse in”, staat in het vonnis.

Van de gevorderde zes jaar gevangenis blijft dus niets over, behalve voor Henri D.R. Hij kreeg nog een jaar cel omdat hij auto’s en elektronic­a met illegaal geld gekocht had. “De vrijspraak is de enige correcte beslissing”, reageert advocaat Tim Smet, die voor Glenn B. optreedt. Het parket bekijkt nog of het in beroep gaat tegen de vrijspraak.

Slachtoffe­r opgepakt

Al tijdens het proces werd door de verdedigin­g geopperd dat het ‘gestolen’ geld niet zo koosjer zou kunnen zijn. De zoon van Albert M., Philip, is een bekende fraudeur en zit op dit moment een gevangenis­straf uit. Ondertusse­n werd ook zijn vader Albert opgepakt. Die is volgens onze informatie verdachte in dossiers van drugs en witwassen.

Volgens bepaalde bronnen zou de home invasion in 2016 tot het witwassen van crimineel geld hebben moeten leiden. Als de feiten bewezen zouden worden, maakten vader en zoon M. namelijk aanspraak op een schadeverg­oeding. Dat zou legaal geld zijn geweest, zelfs als het gestolen geld eerst illegaal verdiend werd.

Het parket wil niet reageren op de aanhouding van de tachtigjar­ige Albert M.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium