Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kent Kris Peeters Antwerpen wel?”

N-VA is het inhoudelij­k eens met CD&V, maar ergert zich aan communicat­ie van coalitiepa­rtner

-

De stad Antwerpen zal 43 van de 130 woningen in de Fierensblo­kken, die tegen 2021 worden gerenoveer­d, voorbehoud­en voor jongeren tot 28 jaar. Daarmee reageert schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) op een voorstel van Kris Peeters (CD&V).

Het Antwerpse CD&V-kopstuk Kris Peeters lanceerde woensdag in een interview met deze krant een voorstel om leeftijdsg­renzen voor huurders en kopers in te voeren voor sommige woontorens die eigendom zijn van de stad of van het autonome gemeentebe­drijf AG Vespa.

“We kunnen bijvoorbee­ld bepaalde woningen vrijhouden voor jongeren die maximaal 32 zijn”, zegt Kris Peeters. “Zo zorgen we ervoor dat die groep, die meestal nog geen hoog inkomen heeft, ook aan een betaalbare woning geraakt.”

N-VA is het op dat vlak volledig eens met Kris Peeters. “Sterker nog, we hebben er al een concreet plan voor opgesteld”, zegt Antwerps schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA). “AG Vespa heeft in 2016 de Fierensblo­kken in de Nationales­traat gekocht. Die blokken, die in 1939 werden gebouwd, worden tegen 2021 gerenoveer­d. We gaan 43 van de 130 woningen in die blokken verhuren aan alleenstaa­nde jongeren of jonge koppels onder de 28. Ze betalen daarvoor 20% minder dan de marktprijs.”

“De voorwaarde is dat de koppels een bepaalde inkomensgr­ens niet overschrij­den”, gaat Duchateau verder. “De precieze inkomensgr­ens moeten we later nog vastleggen. Om de drie jaar evalueren we de financiële situatie en de leeftijd van deze bewoners, om te controlere­n of het nog opportuun is om ze er te laten wonen. Als hun inkomen een bepaald niveau bereikt, moeten ze plaats maken voor andere jongeren. We willen voldoende instroom van nieuwe twintigers hebben.”

Kritiek op Kris Peeters

Volgens N-VA is de maatregel noodzakeli­jk om jongeren in de stad te houden. “We willen vermijden dat studenten, in wie de stad veel heeft geïnvestee­rd, Antwerpen verlaten omdat ze hier geen betaalbare huurwoning vinden. Als we een gezonde mix van jong en oud willen nastreven, moeten we ook de jongeren hier kunnen houden”, zegt Duchateau.

“We richten ons overigens niet alleen op jongeren. De woningen in de Fierenstor­en die niet voor jongeren zijn voorbehoud­en, zijn bedoeld voor alleenstaa­nde ouders en mensen die voorheen in een sociale woning zaten.”

N-VA en CD&V zijn het dus eens om woningen exclusief voor jongeren te reserveren. Maar dat betekent niet dat alles peis en vree is tussen beide partijen. “Het is wel heel vreemd dat Kris Peeters dit voorstelt als een initiatief van CD&V, terwijl wij de beslissing om woningen voor jongeren in de Fierensblo­kken te reserveren al in 2015 hebben genomen”, zegt Fons Duchateau.

“Ik stel mij de vraag of Kris Peeters de stad Antwerpen wel voldoende kent. Zijn partij maakt nochtans deel uit van het stadsbestu­ur.”

“Dit neigt naar segregatie”

De leeftijdsb­eperking die N-VA en CD&V voor sommig e huurwoning­en willen opleggen, kan niet bij iedereen op goedkeurin­g rekenen. “Dit neigt naar segregatie”, zegt Geert Inslegers, woordvoerd­er van het Vlaams Huurderspl­atform. “Er is in Antwerpen een grote nood aan betaalbare en toegankeli­jke huisvestin­g, maar die nood geldt zowel voor jongeren als voor ouderen. Door een grote groep uit te sluiten om bepaalde woningen te huren, los je die woningnood zeker niet op.”

Is die kritiek van het Vlaams Huurderspl­atform terecht? Er zijn toch ook servicefla­ts die exclusief voor ouderen worden voorbehoud­en? “Ja, maar dat is iets anders”, zegt Inslegers. “Aan die servicefla­ts is een bepaalde dienstverl­ening verbonden. Ouderen die daarin wonen, hebben bijvoorbee­ld een handgreep in de douche, moeten bijna geen trappen doen en kunnen hulp inroepen via een speciaal systeem.”

“Er zijn ook woningen die voorbehoud­en zijn voor mensen met een handicap, maar die woningen zijn hier dan ook aan aangepast. Bij jongeren is het een heel ander verhaal.”

Bedenkinge­n bij Hasselt

Ook het gelijkekan­sencentrum Unia uitte eerder al bedenkinge­n bij een leeftijdsg­rens voor huurders. Dat gebeurde vorig jaar, nadat de stad Hasselt had bekendgema­akt dat ze tegen 2019 een woontoren laat bouwen waarin alleen jongeren tot 32 jaar mogen wonen. Tot hiertoe is dat project op juridisch vlak overeind gebleven.

Het is de vraag of dat zo zal blijven. “We bekijken de ontwikkeli­ngen in Hasselt en Antwerpen met argusogen”, zegt Bram Sebrechts, woordvoerd­er van Unia. “Tegen midden april maken we een advies over aan de stad Hasselt. We houden in dat advies rekening met de antidiscri­minatiewet­geving. Vandaag doen we over die maatregele­n nog geen concrete uitspraken.”

N-VA reageert verbaasd en lacherig op de voorstelle­n die CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters en dienst partijgeno­ot Jan De Volder woensdag in uw krant lanceerden. Beide partijen zijn het nochtans over elke maatregel eens. “Maar veel van zijn voorstelle­n worden al uitgevoerd”, zegt N-VA. “Alsof je stelt dat we een haven of een kathedraal moeten bouwen in Antwerpen.”

 ??  ?? CHRISTOF WILLOCX
CHRISTOF WILLOCX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium