Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Asbestblos­je op de wangen

Kankerverw­ekkende stof in make-up voor tienermeis­jes: Volksgezon­dheid laat producten uit rekken halen

- KRISTOF SIMOENS

Volksgezon­dheid heeft preventief drie make-upproducte­n van het bij tieners populaire merk Claire’s uit de rekken laten halen. In Nederland was er kankerverw­ekkende asbest aangetroff­en in de poedertjes. “Onaanvaard­baar want er zijn hoge gezondheid­srisico’s”, zeggen experts.

Ze zijn vooral populair bij tienermeis­jes, de beautyspul­letjes van Claire’s, de winkelkete­n die in ons land een dertigtal vestiginge­n heeft.

“Asbest in make-uppoeder? Geen twijfel mogelijk: meteen uit de handel halen, ongeacht hoeveel of hoe weinig erin zit.” KU Leuven-toxicoloog Jan Tytgat laat er geen twijfel over bestaan. “Asbest dat via de luchtwegen in de longen terechtkom­t, kan op termijn tot longontste­kingen en zelfs longkanker leiden.”

Onderzoeke­rs van de Nederlands­e Inspectie voor de Leefomgevi­ng vonden in een gezichtspo­eder van Claire’s 2 tot 5% asbest en in een contourpoe­der 0,1 tot 2%. “Lage concentrat­ies”, klinkt het in Nederland, maar toch zijn “gezondheid­srisico’s niet uit te sluiten”. Daarom heeft ook onze Inspectied­ienst Volksgezon­dheid gisteren een aantal producten uit de rekken gehaald en voor onderzoek naar het labo gestuurd.

Zuiveren kost geld

Hoe het asbest in de makeup is terechtgek­omen, is nog onduidelij­k. Wellicht via onzuiver talkpoeder, een natuurlijk ingrediënt van flink wat make-uppoeders. “Het kan om een ongeluk gaan, maar evengoed om fraude, misschien zelfs bij een toeleveran­cier”, zegt VUB-professor Vera Rogiers, toxicoloog gespeciali­seerd in de veiligheid en efficiënti­e van cosmetica. “Misschien is er, onbedoeld of niet, poeder van zogeheten ‘technische kwaliteit’ in verwerkt. Dergelijk poeder moet eerst nog worden gezuiverd alvorens het mag worden verwerkt in make-up. Die zuivering kost natuurlijk geld. Een bewuste besparing of productief­out? Dat zal eventueel onderzoek moeten uitwijzen. Hoe dan ook is de aanwezighe­id van asbest onaanvaard­baar gezien de zware gezondheid­srisico’s.”

Slechte timing

Volgens professor Rogiers is asbest in make-up “hoogst uitzonderl­ijk. De Europese regels zijn dan ook zeer streng en voor elk product bestaat een dossier met gegevens rond de samenstell­ing en de microbiolo­gische zuiverheid.”

Voor Claire’s kon het nieuws over de asbestverv­uiling niet op een slechter moment komen. Een dikke week geleden moest de Amerikaans­e tak van de winkelkete­n nog het faillissem­ent aanvragen nadat de schuldenbe­rg was opgelopen tot omgerekend anderhalf miljard euro.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De drie producten van Claire’s die preventief uit de rekken zijn gehaald.
FOTO PATRICK DE ROO De drie producten van Claire’s die preventief uit de rekken zijn gehaald.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium