Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winkelkete­n in problemen

-

December 2017:

de Amerikaans­e Kristi Warner (30) is bezorgd over de glittermak­e-up ‘made in China’ (zonder ingrediënt­enlijst) waar haar 6-jarige dochtertje zo dol op is en stuurt hem samen met nog 16 andere producten op naar het Scientific Analytical Institute voor analyse. Volgens de resultaten bevat de talk in negen producten van winkelkete­n Claire’s tremoliet-asbest, ook bekend als grijze asbest.

23 december 2017: Claire’s haalt in de VS en Canada de bewuste producten uit voorzorg uit de rekken en laat ze zelf grondig testen. Al snel laat het bedrijf weten dat “na tests door twee onafhankel­ijke labo’s blijkt dat de producten geen asbest bevatten”.

22 januari 2018:

het Nederlands­e tv-programma EenVandaag vraagt bij Claire’s de namen van de laboratori­a alsook de testresult­aten op. De keten weigert de informatie vrij te geven.

25 januari 2018:

de Nederlands­e Inspectie Leefomgevi­ng en Transport (ILT) laat 28 make-up producten van Claire’s testen, maar vindt geen asbest.“Aangezien de keten ook in België actief is, hebben we destijds meteen een twintigtal stalen meegenomen voor controle. Maar dat leverde niets op”, bevestigt Jan Eyckmans, woordvoerd­er van de FOD Volksgezon­dheid.

21 maart 2018:

winkelkete­n Claire’s vraagt voor de vestiginge­n in de Verenigde Staten het faillissem­ent aan.

27 maart 2018:

in Nederland starten de ILT en de Voedsel- en Warenautor­iteit (NVWA) een onderzoek naar asbest in talkhouden­de producten waaronder make-up. “Aanleiding is de recente vondst van asbest in twee make-upproductl­ijnen van het merk Claire’s door de ILT.”

28 maart 2018:

gealarmeer­d via RAPEX, het Europese waarschuwi­ngssysteem voor gevaarlijk­e producten, laat de Belgische Inspectie Volksgezon­dheid “uit voorzorg” drie producten uit de rekken nemen. “De hoofdzetel­s in Parijs en Londen zijn op de hoogte gebracht en onze inspecteur­s op het terrein hebben de meeste winkels persoonlij­k bezocht. De stalen zijn voor onderzoek naar het laboratori­um gestuurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium