Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2.313 kunstwerke­n: Vlaanderen bezit ze wel, maar vindt ze niet

Rekenhof tikt Vlaamse overheid op de vingers: minister van Media en Cultuur Sven Gatz zet grote zoekactie op poten

-

De Vlaamse overheid krijgt een tik op de vingers van het Rekenhof. Ze moet op zoek naar 2.313 kunstwerke­n. Die zijn volgens de inventaris wel in haar bezit, maar waar ze zijn is een raadsel.

Dertien schilderij­en van Emile Claus, vijf van Paul Delvaux, 25 van Constantin Meunier, een Madonna van Quinten Metsys, negen beelden van Oscar Jespers en drie van Auguste Rodin. We hébben ze wel, al blijft het een vraag wáár ze nu net zijn.

Dat blijkt uit een rapport van het Rekenhof dat vandaag in het parlement wordt toegelicht.

De stukken zijn verspreid over bijna 1.700 bewaarplaa­tsen, zoals musea, kabinetten, ministerie­s, rechtbanke­n, scholen en depots.

Dat deze kunstwerke­n op een lijst staan, wil niet zeggen dat ze vermist zijn. “De jongste jaren is het departemen­t zijn achterstan­d aan het inhalen”, zegt auditeurre­visor Bart Put van het Rekenhof. “De decennia voordien zijn de inventaris­sen vaak onzorgvul- dig bijgehoude­n en waren er weinig updates. Daardoor is er geen duidelijk overzicht waar de werken zich bevinden.”

Probleem bij gemeenscha­ppen

De kunstcolle­ctie is opgebouwd over een periode van meer dan 150 jaar. “Het was niet altijd duidelijk van wie de kunstwerke­n waren en wie ze moest beheren. Kunst die eerst op een federaal ministerie zat, werd nadien overgeheve­ld naar een van de gemeenscha­ppen.”

Katia Segers (sp.a) vindt dat er sprake is van wanbeheer. “De Vlaamse overheid kan niet zeggen hoeveel kunstwerke­n ze precies bezit. Ze weet niet of de bewaarplaa­tsen nog bestaan. Financieel en kunsthisto­risch is het verlies voor Vlaanderen bijzonder groot.”

Bart Caron (Groen) voelt plaatsverv­angende schaamte. “Het choqueert me dat er in al die decennia geen follow-up is geweest. Dat de Vlaamse overheid zo slordig met haar collectie omgaat, is een blamage voor de museumwere­ld, die het veel beter doet.”

 ?? FOTO PHILIP REYNAERS ?? Minister Gatz zet alles op alles om de kunstwerke­n terug te vinden.
FOTO PHILIP REYNAERS Minister Gatz zet alles op alles om de kunstwerke­n terug te vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium