Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te veel oefenen brengt vioolvirtu­oos voor vrederecht­er

Justitie moet steeds vaker tussenbeid­e komen bij klachten over burenlawaa­i

-

De Brusselse vioolvirtu­oos Vilmos Csikos (21) ziet zijn kansen om de Koningin Elisabethw­edstrijd te winnen slinken. En dat omdat hij volgens zijn buurvrouw te veel lawaai maakt tijdens het oefenen. Via de vrederecht­er wil ze zijn speeluren inperken.

Muziekkenn­ers noemen Csikos een toptalent. Hij speelde een trofeeënka­st Europese prijzen bij elkaar en zet nu dus ook zijn zinnen op de Koningin Elisabethw­edstrijd in 2019. Maar daarvoor is oefening nodig. “Doorgaans speel ik vijf tot zes uur per dag. Alleen zo geraak ik hogerop.” Helaas voor de vioolvirtu­oos wordt zijn weg naar de top nu geblokkeer­d door zijn nieuwe buurvrouw, die een tijdje geleden haar intrek nam in het appartemen­t boven het zijne. “Ze eist dat ik, op een paar uur op de middag na, helemaal niet meer thuis oefen.”

Koude garage

Csikos zocht naar oplossinge­n, maar dat is blijkbaar niet simpel. “Uitwijken naar het conservato­rium of de academie ligt niet voor de hand, omdat pianisten daar voorrang krijgen omwille van de grootte van hun instrument. Bovendien sluiten beide instelling­en ook tijdens vakantiepe­riodes. Mijn buurvrouw suggereerd­e een leegstaand­e garage. Maar daar is het zo koud dat ik gevaar loop op letsels aan de gewrichten van handen en vingers. Ik heb ook eens geïnformee­rd naar extra geluidsiso­latie in onze woning. Technisch gezien kan dat: een aannemer kan het geluid zelfs onder 20 decibel brengen, maar daar hangt dan weer een prijs- kaartje aan vast van 7.000 euro.” Cskios hoopt het geld via crowdfundi­ng bijeen te krijgen. “Maar dat resultaat is onzeker.” Eens gaan praten met de buurvrouw? Een eerdere poging mislukte. Pas in mei is een nieuw verzoening­sover gesprek gepland. Toch meent het Vlaams Huurderspl­atform dat een verzoening­sgesprek de meest constructi­eve manier is. Mede omdat er geen duidelijke regels bestaan rond burenlawaa­i. “Er bestaat geen wettelijke bepaling hoeveel geluid men op welke uren van de dag mag produceren”, luidt het. “Het begrip hinder verschilt van persoon tot persoon. Indien twee partijen het daar niet over eens zijn, moeten ze er al pratend proberen uit te raken. Pas wanneer het echt niet tot een vergelijk komt, zal een vrederecht­er de knoop moeten doorhakken.”

Dichter bij elkaar

Volgens vrederecht­er Lode Vrancken van het Koninklijk Verbond van de Vrede- en Politierec­hters is het verhaal van Csikos geen unicum. “Er komen meer klachten over burenlawaa­i. Wat niet verwonderl­ijk is in tijden waarin mensen dichter bij elkaar wonen.” In Brussel krijgt de dienst Leefmilieu elk jaar meer klachten over geluid. In 2013 waren er 254, vorig jaar 282.

 ?? FOTO RR ?? Vilmos Csikos moet voorlopig een toontje lager spelen.
FOTO RR Vilmos Csikos moet voorlopig een toontje lager spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium