Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er zijn nog andere dingen dan Asiel en Migratie”

Meer inzet gevraagd van Theo Francken voor administra­tieve vereenvoud­iging

- FARID EL MABROUK HANNES CATTEBEKE

Het zou een vraag op een quiz kunnen zijn: wie is binnen de federale regering bevoegd voor administra­tieve vereenvoud­iging? Het is staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA), maar volgens het Federaal Planbureau wordt de rompslomp voor bedrijven alleen maar groter. Ondanks de belofte die 30% te laten dalen.

Administra­tieve vereenvoud­iging werd onder de regeringVe­rhofstadt een beetje hip. De papierberg nam ook effectief af. Als regering die het goed voorheeft met de bedrijven, nam ook de ploeg van Charles Michel zich voor flink te snoeien in de papierberg. Francken moet de lasten met 30% doen dalen.

Het lijkt een onmogelijk­e taak te worden. In zijn tweejaarli­jks rapport stelt het Planbureau dat die lasten net zijn toegenomen. De hele papierzwik en de administra­tieve plichtpleg­ingen kostten de bedrijven in 2016 maar liefst 6,79 miljard euro, zo’n 150 miljoen euro meer dan twee jaar ervoor.

Bos en bomen

Toegegeven, voor de grote bedrijven is het een pak beter geworden, maar voor kmo’s – het overgrote deel van de bedrijven – ging het flink bergaf. De regels, vooral rond fiscalitei­t, worden almaar ingewikkel­der. Het aantal attesten, formuliere­n, rapporten

Kristof Calvo

Groen

en ander papierwerk blijft toenemen. En hoewel digitalise­ring meer en meer de norm is, zien ondernemer­s door het bos van de vele onlineplat­forms de bomen niet meer, klinkt het.

Volgens Unizo-topman Danny Van Assche is er binnen de regering geen aandacht voor het thema. “Heel vreemd voor een ondernemer­svriendeli­jke regering. Mocht Francken zich hiervoor evenveel inzetten als voor Asiel en Migratie, we zouden een stuk verder staan.”

Staatssecr­etaris Francken geeft toe dat de ambities niet worden waargemaak­t. Dat heeft deels te

“Dat Francken ook bevoegd is voor administra­tieve vereenvoud­iging, is het best bewaarde geheim van de Wetstraat.”

maken met de aantrekken­de economie, waardoor er meer activiteit is. Anderzijds hebben grote bedrijven wel al geïnvestee­rd in digitalise­ring en kleinere nog niet. Om voor hen een inspanning te doen, heeft hij een plan klaar. Maar volgens Groen-Kamerfract­ieleider Kristof Calvo is dat praat voor de vaak. “Kijk maar naar de laatste 300 tweets van Francken. Eén daarvan gaat over administra­tieve vereenvoud­iging. Dat hij daar bevoegd voor is, is het best bewaarde geheim van de Wetstraat.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Theo Francken geeft toe dat de ambities niet worden waargemaak­t.
FOTO ISOPIX Theo Francken geeft toe dat de ambities niet worden waargemaak­t.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium