Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog steeds zestig diamantair­s uitgeslote­n door banken

Sector in Antwerpen niet happig op ‘bankrecht’

- (pvb)

De Antwerpse diamantsec­tor staat niet te springen om bij wet een bankrecht af te dwingen, maar geeft de voorkeur aan een akkoord. Intussen zouden er nog steeds zestig diamanthan­delaars uitgeslote­n zijn.

Een en ander blijkt uit een antwoord dat Vlaams minister-president Kris Peeters gaf op een vraag van het Antwerpse N-VA-parlements­lid Annick De Ridder.

In de Antwerpse diamantsec­tor trokken de voorbije maanden een aantal prestigieu­ze slijperije­n weg en werden slijpers afgedankt. Veel wordt toegeschre­ven aan het feit dat vooral de kleinere handelaars van de banken zelfs geen eigen rekening meer krijgen. En dat sinds KBC haar Diamantban­k sloot.

Hoewel

het

financieri­ngsprovice­premier bleem een aangelegen­heid is voor de federale regering – via de ministers Van Overtveldt en Peeters – wou De Ridder weten wat de Vlaamse regering kan doen om de Antwerpse diamantsec­tor toch te helpen. Zij hekelde daarbij dat uitgereken­d een staatsbank als Belfius zeer expliciet weigert rekeningen te geven aan “bedrijven in de diamantsec­tor”.

Terugvalpo­sitie

Volgens minister-president Geert Bourgeois werden er bij de sluiting van de Diamantban­k vijfhonder­d klanten op een totaal van 1.600 in Antwerpen actieve diamantbed­rijven afgesloten. Vandaag zouden er, aldus Bourgeois, nog steeds “een zestigtal diamanthan­delaars” geen toegang krijgen.

Bourgeois bevestigt dat er tussen de bankenfede­ratie Febelfin en de diamantkoe­pel AWDC onderhande­ld wordt over een “protocol” met “correcte afspraken en regels”. Voor een algemeen verplichte “basisbankd­ienst” – zoals Kris Peeters zich sterk maakte om af te dwingen – zouden noch Febelfin, noch de AWDC echt gewonnen zijn. Zij zien dat slechts als een “terugvalpo­sitie” , aldus nog Bourgeois. Hij merkte ook op dat er op federaal vlak zelfs geen voorontwer­p van wet is om zo’n bankdienst verplicht op te leggen.

Constructi­ef

Febelfin bevestigt op zijn beurt dat er “constructi­eve” gesprekken lopen over een “evenwichti­g akkoord”. Aan een wetsontwer­p wordt weliswaar gewerkt, maar “wij vermoeden dat dit een terugvalpo­sitie blijft”. “Ook met een wet is het niet gemakkelij­k om het juiste evenwicht te vinden tussen de toegang tot bankdienst­en en de Europese regels inzake witwasprev­entie.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Antwerpse diamantsec­tor heeft al betere tijden gekend.
FOTO PHOTO NEWS De Antwerpse diamantsec­tor heeft al betere tijden gekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium