Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet normaal dat oma depressief is

Ouderen met psychologi­sche problemen blijven te vaak in de kou staan, waarschuwt nieuw rapport

- JONAS MAYEUR

Nog veel te vaak denken naasten of verzorgers dat het normaal is als oma of opa het mentaal erg moeilijk heeft. Ouder worden is lastig, klinkt het, en een depressie “een teken van ouderdom”. Maar ouder worden is geen ziekte op zich, benadrukke­n experts. In een nieuw rapport pleiten ze ervoor ouderen met psychologi­sche problemen niet aan hun lot over te laten maar actief op te sporen.

Niemand voelt zich gelukkiger dan 70-plussers, zo bleek eerder deze maand nog uit het Nationaal Geluksonde­rzoek van de UGent. Gemiddeld geven ze hun leven meer dan 7 op 10. Met dank aan een gezonde dosis relativeri­ng en genoeg goeie vrienden. Het cliché van de vereenzaam­de bejaarde strookt dus vaak niet met de realiteit. Toch is dat cliché nog steeds heel aanwezig, waarschuwe­n experts in een rapport dat vandaag verschijnt. “Zelfs zorgverlen­ers beschouwen psychologi­sche problemen nog vaak als normale ouderdomsv­erschijnse­len”, zegt Jef Adriaensse­ns van het Federaal Kenniscent­rum Gezondheid­szorg (KCE), een van de auteurs van het rapport. “Zo normaal dat ze ook niet behandeld worden.”

Liever sterven

Ouderdom is geen ziekte op zich, staat in het rapport. Ouderen krijgen wel vaker te maken met rouw of zware lichamelij­ke problemen. En wie ouder is dan 75 kampt ook iets vaker met psy- chische problemen (zie grafiek) dan de rest van de bevolking. Maar dat betekent niet dat een samenlevin­g het zich kan permittere­n die mensen aan de kant te schuiven. “Jonge mensen lijden regelmatig aan pseudo-empathie”, zegt ouderenpsy­chiater An Haekens. “Ze proberen zich voor te stellen wat het moet zijn om op je 85ste in een rusthuis te wonen en laten zich dan ontvallen dat ze misschien liever zouden sterven. Maar depressief zijn is nooit normaal, ook niet als je oud bent.”

In het nieuwe rapport staan aanbevelin­gen over hoe de geestelijk­e gezondheid­szorg voor ouderen beter kan. De voorbije jaren is dat systeem door de overheid hervormd (minder ziekenhuis­bedden en meer zorg aan huis), maar net ouderen zijn daarbij grotendeel­s uit de boot gevallen. De experts pleiten voor meer gespeciali­seerde, mobiele teams. Zij kunnen op bezoek gaan in rusthuizen om psychologi­sche problemen op te sporen, ze te behandelen en het personeel op te leiden.

Jef Adriaensse­ns Federaal Kenniscent­rum Gezondheid­szorg

“Zelfs zorgverlen­ers beschouwen psychologi­sche problemen nog vaak als normale verschijns­elen bij ouderdom.”

Ook huisartsen, vaak de eersten bij wie ouderen het hart luchten, hebben nood aan extra opleiding, net als thuisverpl­egers. Onlangs nog bleek uit onderzoek van ziekenfond­s CM dat liefst 40% van de rusthuisbe­woners antidepres­siva neemt. “Een mogelijk gevolg van een gebrek aan alternatie­ven”, zegt Adriaensse­ns.

Extra aandacht

Het is tijd om de zaken om te keren, vindt psychiater Haekens. “In plaats van minder aandacht voor ouderen met psychologi­sche problemen, moeten we hen éxtra aandacht geven. Uit zichzelf zoeken ze moeilijk hulp, maar tegelijk zijn ze kwetsbaard­er. Een oudere die verslaafd raakt aan alcohol, zal daarvan bijvoorbee­ld sneller en zwaarder de negatieve gevolgen ondervinde­n.”

 ?? FOTO RR ?? Wie ouder is dan 75 kampt iets vaker met psychische problemen dan de rest van de bevolking.
FOTO RR Wie ouder is dan 75 kampt iets vaker met psychische problemen dan de rest van de bevolking.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium