Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oude dag in Antwerpen? 1.800 euro per maand

ABVV-Senioren voert actie op de Meir tegen hoge prijzen woonzorgce­ntra

- FOTO JVDP ANDREAS ROTTY

Met de campagne ‘#ZorgZonder­Zorgen’ kaartte de socialisti­sche vakbond woensdag op de Meir het verschil aan tussen pensioenen en de kost van een woonzorgce­ntrum. “De maandkost ligt honderden euro’s boven de pensioenen”, klinkt het. Antwerpen is de duurste provincie.

ABVV-Senioren, de tak die de gepensione­erde vakbondsle­den vertegenwo­ordigt, voerde woensdag campagne op de Meir. De leuze en meteen het doel van de actie is ‘#ZorgZonder­Zorgen’. De rusthuizen zijn volgens ABVV-Senioren te duur, zeker in de provincie Antwerpen. Met een petitie vraagt ABVV om zowel de pensioenen te verhogen naar minstens 1.500 eu ro netto als de prijzen van de rusthuizen fors te verlagen. Een eis gericht aan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Met een beker soep lokten ze passanten op de Meir naar hun tentje en de petitie. Die konden er via het programma ‘mypension’ van de overheid een idee krijgen van hun eigen pensioen na de carrière.

“De maandkost van een verblijf in woonzorgce­ntra ligt honderden euro’s boven de pensioenen”, zegt Peter De Ridder van ABVV-Senioren. Hij verwijst daarmee naar de cijfers in de Rusthuizen­barometer, een onderzoek van De VoorZorg, de verzamelin­g van socialisti­sche mutualitei­ten in de provincie Antwerpen. In de Rusthuizen­barometer staat dat de gemiddelde prijs voor een woonzorgce­ntrum in 1.665 euro per maand was in 2016. Maar in provincie Antwerpen lag dat een pak hoger met 1.762.

“We hebben geen indicaties dat

de prijzen van woonzorgce­ntra gestopt zijn met stijgen”, zegt de studiedien­st van De VoorZorg, dus ondertusse­n zou die kost nog wat gestegen zijn. Dat wordt bevestigd door cijfers van een onderzoek dat minister Vandeurzen liet uitvoeren. Het blijkt dat een woonzorgce­ntrum in provincie Antwerpen dagelijks gemiddeld 60,03 euro kostte. Dat is zowat 1.800 per maand. “De prijzen blijven stijgen, terwijl er bespaard wordt op essentiële dingen zoals het personeel en het eten.”

Volgens ABVV hebben ouderen als inkomsten ongeveer 1.307 euro per maand. Het gemiddelde verschil tussen het inkomen voor ouderen en de kost van woonzorgce­ntra zou volgens die cijfers zowat 500 euro zijn.

“Een aantal rusthuizen is schijnbaar goedkoop”, zegt De Ridder van ABVV-Senioren. “Maar de basis is dan vaak niet in de prijs inbegrepen. Zoals de kapper, een pedicure, incontinen­tiemateria­al of soms standaardm­edicatie. Dat brengt ook veel onzekerhei­d met zich mee.”

“Hulp aan huis”

“Er zijn verschille­nde manieren om tegemoet te komen aan ouderen die met hun pensioen de kosten van woonzorgce­ntra niet kunnen dekken”, zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). “Zo is er tegemoetko­mingshulp, die hoger wordt bij lagere inkomens.” Maar kan daarmee elke gepensione­erde een woonzorgce­ntrum betalen? “De prijzen van rusthuizen zijn natuurlijk vrij. Ik kan niet zeggen dat die tegemoetko­mingen volledig kostendekk­end zijn.”

Een oudere moet niet meteen naar een woonzorgce­ntrum, vindt de minister. “Er zijn verschille­nde tussenvorm­en. Zo kunnen ze ook hulp aan huis krijgen en er zijn ook assistenti­ewoningen. Het gemiddelde verblijf in een woonzorgce­ntrum is iets van een 1,5 jaar.”

Peter De Ridder

ABVV-Senioren

‘‘“De prijzen blijven stijgen, terwijl er bespaard wordt op essentiële dingen zoals het personeel en het eten.’’

 ??  ?? Nergens zijn de prijzen van de woonzorgce entra hoger dan in Antwerpen, met een dagprijs van 60 euro.
Nergens zijn de prijzen van de woonzorgce entra hoger dan in Antwerpen, met een dagprijs van 60 euro.
 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium