Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Acht jaar cel geëist voor brutale home invasion

Hamed T. ontsnapte vorig jaar nog uit hof van beroep

-

Het parket heeft acht jaar cel geëist tegen Hamed T., een criminele illegaal die vorig jaar nog voor ruzie zorgde tussen burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V), door te ontsnappen uit een politiecom­bi aan het hof van beroep.

Hamid T. wordt vervolgd voor een uiterst gewelddadi­ge home invasion op de 88-jarige Ilse Hiby, op 2 juni 2017 op het Zuid in Antwerpen. T. drong volgens de openbare aanklager binnen bij de vrouw en bedreig- de haar. “Mevrouw Hiby zat rustig in haar bed te lezen, toen de verdachte plots voor haar stond. Hij bedreigde haar met een groot mes en begon het huis te doorzoeken in de hoop waardevoll­e goederen te vinden.”

De oude dame hoopte de indringer te verschalke­n. Ze zei dat ze naar het toilet moest en probeerde de verdachte op te sluiten in haar slaapkamer. Maar dat pakte verkeerd uit. Hij sleurde de oude vrouw van de trap en bond haar met elektricit­eitskabels vast aan de trapleunin­g. Toen de dame niet wilde vertellen waar ze haar geld had verstopt, gaf hij haar een harde trap tegen het hoofd. De vrouw zat meer dan twee uur vastgebond­en. Toen ze zich eindelijk had losgewrikt en de hulpdienst­en wilde verwittige­n, bleek dat T. de telefoon onklaar had gemaakt.

T. liep achteraf vrij snel tegen de lamp, omdat hij door de politie werd betrapt toen hij een rugzak met daarin de buit wilde verstoppen. Hij werd tijdens een fotoherken­ning door het slachtoffe­r aangeduid als de dader. Hij legde inmiddels gedeelteli­jke bekentenis­sen af.

Het openbaar ministerie vorderde woensdag acht jaar celstraf. “Het zijn zeer ernstige feiten”, gaf meester Ben Crosiers toe. “Ik begrijp dat daar een bestraffin­g tegenover zal staan, maar ik wil toch pleiten voor een milde straf. Hij is al achttien jaar in België en is illegaal. Hij heeft vijf jaar in de gevangenis gezeten. Hij wil zijn straf uitzitten en terugkeren naar zijn land van herkomst, want hij beseft dat hij in ons land niets te zoeken heeft.”

De voorzitter van de rechtbank legde Hamed T. op de rooster over de feiten. “Beseft u eigenlijk wel wat u het slachtoffe­r, een oude vrouw, heeft aangedaan?”

Uitspraak op 16 april.

 ?? FOTO RR ?? Hamed T.
FOTO RR Hamed T.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium