Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn blij dat er eindelijk aan de straten gewerkt wordt”

Handelaars in en rond Begijnenve­st al sinds augustus in modderpoel

- BRITT PEETERS

In en rondom de Begijnenve­st, in hartje Antwerpen, wordt al sinds augustus gewerkt. De werkmachin­es hebben de buurt ingenomen, en sommige straten liggen volledig ingesloten. Desondanks zijn de buurtbewon­ers en handelaars optimistis­ch. “Het is een kwestie van geven en nemen.”

Wie de laatste maanden nog in de buurt van de Begijnenve­st is geweest, vlak bij het Mechelsepl­ein en de Nationale Bank, weet dat er al geruime tijd hard in de straten gewerkt wordt.

In verschille­nde fases werden er sinds augustus vorig jaar riolerings­werken uitgevoerd, en worden de straten heraangele­gd. Momenteel liggen het grootste deel van de Begijnenve­st, de Koninginne­straat, de Brabantstr­aat en het eerste stuk in de Schermerss­traat volledig open. De Koninginne­straat ligt zelfs volledig ingesloten. In februari gebeurde er tijdens de werken nog een dodelijk arbeidsong­eval, aan de basisschoo­l in de Koninginne­straat. Bovendien was het regenweer van de voorbije dagen een storende factor. De werken liggen er bij als een grote modderpoel.

“Twee paar schoenen”

Ondanks de bijna onmogelijk­e bereikbaar­heid en alle gevolgen vandien, blijven de buurtbewon­ers en handelaars optimistis­ch. Financieel adviseur Ackermans & van Haaren heeft zijn kantoor als sinds 1864 in de Begijnenve­st. “Uiteraard is het niet fijn wanneer er gewerkt wordt recht voor de deur, maar we klagen niet. In 2016 werden we al op de hoogte gebracht”, klinkt het. “Een vieze boel is het zeker wel: onze inkomhal wordt tweemaal per dag gepoetst, en ik neem steeds twee paar schoenen mee. Dat hoort erbij, zeker met dit regenweer.” Ook de ondergrond­se parkeergar­age van het bedrijf kan voorlopig niet gebruikt worden. “We huren daarom plaatsen aan de ondergrond­se parking van de Nationale Bank. Als je goed wordt ingelicht, kan je je ook goed voorbereid­en.” Ook om tot bij slagerij Vancauwenb­ergh te geraken in de Brabantstr­aat, is het oppassen geblazen. “Maar gelukkig hebben we heel wat trouwe klanten die zelfs de werken trotseren om bij ons hun inkopen te doen”, zegt Marina.

“We hebben wel enkele klanten die gebruikmak­en van de ondergrond­se parking in de Begijnenve­st. Zij kunnen al anderhalve maand hun plaats niet meer gebruiken, maar ze moeten ervoor blijven betalen. Dat is spijtig.”

Maar ook Luk en Marina blijven positief, en richten hun blik op de toekomst. “Natuurlijk merken we het wel in onze omzet. Maar ik zie niet in waarom we zouden klagen. Zo’n werken moesten gebeuren, en daar komt nu eenmaal heel wat bij kijken. Er is jaren niets gedaan aan deze straten, dus we mogen tevreden zijn dat er nu eindelijk werk van gemaakt wordt”, aldus zaakvoerde­r Luk.

Klaar tegen bouwverlof

“Bovendien was de eerste fase van de werken in ons deel van de straat binnen de week klaar. De werkmannen kwamen zelfs persoonlij­k voorstelle­n om donderdag, op onze sluitingsd­ag, de aansluitin­gen te doen. Het is eigenlijk allemaal een kwestie van geven en nemen, en binnenkort krijgen we een prachtig nieuw aangelegd pleintje voor de deur in ruil. Wat wil je nog meer?”

Op het eind van de week worden de funderinge­n in de Begijnenve­st gelegd, en zouden stilaan de garages weer gebruikt kunnen worden. “We lopen perfect op schema. Fase twee is bijna afgerond. Rond de start van het bouwverlof zouden de werken volledig klaar moeten zijn”, aldus de aannemer.

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Luk en Marina van slagerij Vancauwenb­ergh: “We krijgen een prachtig nieuw pleintje voor de deur. Wat wil je nog meer?”
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Luk en Marina van slagerij Vancauwenb­ergh: “We krijgen een prachtig nieuw pleintje voor de deur. Wat wil je nog meer?”
 ??  ?? Een stevige modderpoel in de Begijnenve­st.
Een stevige modderpoel in de Begijnenve­st.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium