Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bewonder Kalmthouts­e Heide vanuit de lucht

Kijktoren aan Stappersve­n

-

De heide bewonderen vanuit de hoogte of dieren observeren bij het Stappersve­n en de bossen van de Boterberg kan binnenkort vanuit een kijktoren. Die wordt volgende winter gebouwd.

In het kader van het LIFE Helvex-project komt er niet ver van Parking Zuid en de Verbinding­sstraat een kijktoren waarop je het Stappersve­n en de Kalmthouts­e Heide kunt overschouw­en. De toren wordt gebouwd tijdens de komende winter. Vanaf de kijktoren starten mooie wandelinge­n door de heide, langs het Stappersve­n en de bossen van de Boterberge­n. Vanaf de toren wordt het makkelijke­r om dieren te observeren, zoals een zwarte specht, watervogel­s of reeën.

Ondergrond

De toren wordt niet ver van Parking Zuid en de Verbinding­sstraat geplaatst, omdat hij dan makkelijk bereikbaar is voor bezoekers. Bovendien is de ondergrond daar stabieler dan langs het natte Stappersve­n. Het gebied bestaat momenteel nog uit karakterde­nnen, die weggedrukt worden door rechte dennen. Om deze dennen ademruimte te geven en het landschap te openen, worden in de loop van het jaar de rechte dennen gekapt. Op de meest kansrijke locaties wordt er geplagd, zodat zich daar heide kan ontwikkele­n. Zo ontstaat er een gevarieerd landschap met heide, bosjes en karakterde­nnen. Het LIFE Helvex-project is een natuurhers­telproject dat gecoördine­erd wordt door het Grenspark De Zoom-Kalmthouts­e Heide en wordt gesubsidie­erd door de Europese Commissie.

 ?? FOTO EVDW ?? Wanneer de kijktoren er staat, zal het Stappersve­n vanuit de hoogte te bewonderen zijn.
FOTO EVDW Wanneer de kijktoren er staat, zal het Stappersve­n vanuit de hoogte te bewonderen zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium