Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schilderij­en om duimen en vingers bij af te likken

Kunstliefh­ebbers uit hele wereld lopen storm voor realistisc­he portretten Eric De Vree

- ERIK VANDEWALLE

Pen & Penseel is de titel van het tweede kunstboek van Eric De Vree, de kunstenaar die meedraait aan de wereldtop van de fijnschild­ers. De meeste werken uit het boek zijn verzameld in een unieke tentoonste­lling in het Ravenhofka­steel.

Of het nu een praline is, cuberdons, pateekes of een éclair gevuld met banketbakk­ersroom – dat is niet belangrijk. De kans is immers heel erg groot dat ‘fijnschild­er’ Eric De Vree de lekkernij ooit al op het doek neerzette. Meer zelfs, heel vaak ziet het resultaat op het doek er beter of minstens even lekker uit als de realiteit bij de bakker. De stillevens van de Berendrech­tse kunstenaar zijn dan ook om in te bijten.

“Ik ben ervan overtuigd dat ik met de mogelijkhe­den van mijn palet meer kleurnuanc­es en tinten kan vastleggen dan een modale fotograaf met zijn toestel”, zegt Eric De Vree. “Het vraagt soms wel ein- deloos geduld en precisie voordat ik tevreden ben over een bepaalde tint of nuance. En dat is precies het voordeel van de fijnschild­er: die heeft alles zelf in de hand. In tegenstell­ing tot een fotograaf moet ik niet wachten op het juiste licht.”

Wie het werk van Eric De Vree volgt, stelt wel vast dat de kunstschil­der van nu andere resultaten neerzet dan een decennium geleden. Omdat hij meedraait aan de wereldtop van de fijnschild­ers zijn er heel wat kunstliefh­ebbers die Eric De Vree van nabij volgen. Zo zijn er mensen in vijftien landen, waaronder Saoedi Arabië, Amerika en Australië, die zijn werken verzamelen.

Naast stillevens die vaak heel banale en alledaagse voorwerpen weergeven, evolueerde De Vree naar stilleven-portretten. “Aan de hand van vertrouwde voorwerpen probeer ik iemand zo te typeren, dat mensen die de man of vrouw in kwestie kennen in het schilderij zien om wie het gaat. Dat is bij- voorbeeld voor een buitenstaa­nder het gereedscha­p van een loodgieter uit vervlogen tijden. Voor mij is dat mijn grootvader, die ik nooit heb gekend. Hij stierf enkele dagen voordat ik werd geboren. Toch heb ik een band met hem en die probeer ik in mijn werk weer te geven. Voor mij is het ook een confrontat­ie met de dood en de vergankeli­jkheid.”

Op een gegeven moment stelde De Vree vast dat hij mogelijkhe­den van zijn palet niet meer kwijt kon in stillevens alleen. Daarom begon hij ook met het schilderen van landschapp­en. “In de landschapp­en die ik maak en voor veel mensen herkenbaar zijn, speel ik met licht en kleur. Die landschapp­en zijn niet de realiteit die mensen zien wanneer ze wandelen in bijvoorbee­ld het Moretusbos, maar zijn de werkelijkh­eid die ik heb gecreëerd. Als kunstenaar kan ik daar helemaal in opgaan.”

www.ericdevree.be, 0494.42.10.36

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Eric De Vree schildert zo realistisc­h dat zijn werk uitnodigt om erin te bijten.
FOTO ERIK VANDEWALLE Eric De Vree schildert zo realistisc­h dat zijn werk uitnodigt om erin te bijten.
 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Om zijn palet nog meer uit te breiden, schildert De Vree ook landschapp­en, zoals hier de ‘eendjesvij­ver’ in het Moretusbos.
FOTO ERIK VANDEWALLE Om zijn palet nog meer uit te breiden, schildert De Vree ook landschapp­en, zoals hier de ‘eendjesvij­ver’ in het Moretusbos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium