Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sprong voorwaarts voor leerlingen en gymnasten

Bouw turnhal waarin scholen en vereniging­en kunnen trainen start in najaar

- MARGO TILBORGHS

De plannen voor de bouw van een nieuwe turnhal op de gronden van de zusters van Berlaar werden goedgekeur­d. Vanaf september 2019, bij de start van het nieuwe schooljaar, kunnen honderden jongens en meisjes optimaal gebruikmak­en van de nieuwe infrastruc­tuur.

Goed nieuws dus voor alle gymnasten in Essen, sportveren­igingen en de leerlingen van het Don Bosco Mariaberg Instituut. De splinterni­euwe turnhal zal gebouwd worden op de gronden van de zusters van Berlaar, tussen de Grensstraa­t en de Guido Gezellelaa­n. Op deze gronden bevinden zich een kleutersch­ool, een lagere school en een middelbare school.

Het gemeentebe­stuur van Essen, de directies van de betrokken scholen, turnkring Gympuls en de zusters van Berlaar werkten samen om dit project te realiseren. Deze samenwerki­ng leidde tot de oprichting van de vzw Turnhal Essen, die de turnhal zal exploitere­n. Alle partijen hebben zich sterk geëngageer­d om de hal te kunnen bouwen: de zusters stellen de grond ter beschikkin­g, de scholen garanderen dat zij de hal maximaal zullen gebruiken voor lessen lichamelij­ke opvoeding, de turnkring brengt financiële middelen in en zet in op kwaliteits­volle sporttoest­ellen en de gemeente zorgt ook voor financiele ondersteun­ing. “Net als de provincie Antwerpen”, zegt Brigitte Quick, schepen van Sport. “Bovendien lopen er nog enkele aanvraagdo­ssiers om extra subsidies van de Vlaamse overheid te krijgen. Al deze budgetten maken het mogelijk om een nieuwe turnhal van 1,7 miljoen te bouwen.”

“Wat een tiental jaar geleden door beide turnkringe­n Volhar- ding en Vlug en Blij als een gezamenlij­ke wens werd uitgesprok­en, wordt nu werkelijkh­eid”, zegt Koen Van Tilborgh, ondervoorz­itter bij vzw Gympuls Essen. “Beide turnkringe­n bundelden de krachten en werken nu samen onder Gympuls Essen. Turnen, dansen, sporten, gezond bewegen, opgroeien en ontplooien onder één en hetzelfde dak dus.”

Valkuil

Met de komst van de nieuwe sporthal zal er niet meer gesjouwd moeten worden met kostde baar turnmateri­aal. De verschille­nde discipline­s zoals acrogym, tumbling, freerunnin­g en rhönrad kunnen nu hun gespeciali­seerd materiaal zoals tumblingba­nen, rhönrad, trampoline­s en vloermatte­n standaard in de turnhal laten. De turnhal zal ook een valkuil krijgen, iets wat noodzakeli­jk is om acrobatisc­he sprongen op een verantwoor­de manier te kunnen uitvoeren. Wellicht zal de turnhal ook sporters op hoog niveau uit andere gemeenten aantrekken. Zij kunnen in samenspraa­k met de vzw Gympuls afspraken maken voor trainingen.

Trots

Uit de openbare aanbestedi­ng kwam de nv Bouwbedrij­f Menbo uit Essen als sterkste kandidaat uit de bus. In het najaar gaan de werken van start, zodat turners tegen 1 september 2019 kunnen sporten in een kwaliteits­volle sportinfra­structuur.

“We zijn trots op het afgelegde traject, de ondersteun­ing van de gemeente en de samenwerki­ng”, zegt schepen Quick. “Deze mooie turnhal zal de basis leggen voor een sportief en gezond leven en dat dankzij de inzet van leerkracht­en en veel vrijwillig­ers.”

 ?? FOTO ARCHITECTE­NBUREAU JAN HECTORS/BOUWBEDRIJ­F MENBO ?? Zo zal de turnhal in Essen eruitzien.
FOTO ARCHITECTE­NBUREAU JAN HECTORS/BOUWBEDRIJ­F MENBO Zo zal de turnhal in Essen eruitzien.
 ?? FOTO RR ?? Gemeenteme­dewerkers, schepenen en turnkring-bestuursle­den klinken op de toekomst.
FOTO RR Gemeenteme­dewerkers, schepenen en turnkring-bestuursle­den klinken op de toekomst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium