Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niemand die het meer verdient dan Van Avermaet”

- GUY VAN DEN LANGENBERG­H

U hoeft de komende dagen Fabian Cancellara (37) niet om een handtekeni­ng te smeken. De Zwitser zit thuis en zal ook zondag lekker de koers volgen vanuit zijn warme woonkamer, koffie en koekjes bij de hand. “Ik zie niet één iemand die er echt bovenuit steekt”, analyseert de drievoudig­e winnaar van de Ronde van Vlaanderen.

Fabian Cancellara was de voorbije dagen vanop afstand een meer dan aandachtig toeschouwe­r. Tussen het checken van zijn mails en het maken van afspraken door had hij voldoende tijd om de Vlaamse voorjaarsw­edstrijden te volgen.

“Maar ik kan niet zeggen dat er iemand bovenuit steekt”, analyseert de Helveet. “Ik zie veel renners die goed zijn en dat zijn overwegend Belgen: Vanmarcke, Van Avermaet, Benoot, Naesen, Stuyven en zeker ook Van Aert, aangevuld met het blok van Quick-Step en uiteraard Sagan. Wat een weelde voor jullie... Maar het leidt wel tot vreemd koersgedra­g. Afgelopen zondag, in Gent - Wevelgem, zag ik vooral favorieten die naar elkaar keken en daardoor Sagan in een zetel naar de finish brachten. Sagan zelf kon me nog niet overtuigen. Het is uiteindeli­jk het blok van Quick-Step dat het meeste indruk heeft gemaakt.”

Handvol Belgen

Het gebrek aan dominant element zorgt voor onvoorspel­bare wedstrijde­n. “En net dat is zo leuk”, vindt Cancellara. “Ik zie voor zondag een tiental favorieten met meer dan een handvol Belgen.

(lacht) Oei, klink ik nu niet te veel als een Belg? Neen, ik ben er zeker van dat we zondag een mooie koers gaan krijgen. Maar wel één waarvan je nu niet kan zeggen wat er gaat gebeuren. Als ik het één iemand van deze generatie gun, dan is het Greg. Niemand verdient meer om de Ronde te winnen dan Greg Van Avermaet.”

De Zwitser komt de komende dagen niet naar Vlaanderen of Roubaix afgezakt. Daarvoor zijn de banden met ex-

Vreemde Boonen werkgever Trek niet meer strak genoeg en heeft Cancellara zelf te veel om handen. De organisati­e van zijn eigen Tristar Triathlon Series, of zijn Chasing Cancellara, een platform waarbij wieleramat­eurs de strijd mogen aangaan met de Zwitser zelf. Hiervoor komt de Zwitser eind van de maand wel naar België afgezakt, ter promotie.

Cancellara heeft het te druk om de koers te missen, maar in deze periode durft het wel eens knagen. “Toch ga ik niet op eigen initiatief naar Vlaanderen afzakken. Dat zou te ingewikkel­d worden, vrees ik. Of ik het jammer vind dat het contact met Trek verwaterd is? In het leven moet je keuzes maken. En het betekent niet dat ik niet af en toe nog contact heb met Jasper Stuyven. Dat Tom Boonen tegenwoord­ig als adviseur voor Lotto-Soudal werkt, vind ik alvast vreemder dan dat ik nog maar weinig met Trek te maken heb.”

 ??  ?? Ex-winnaar Fabian Cancellara blikt vooruit 2014: Cancellara klopt Van Avermaet in de spurt en wint de Ronde van Vlaanderen.
Ex-winnaar Fabian Cancellara blikt vooruit 2014: Cancellara klopt Van Avermaet in de spurt en wint de Ronde van Vlaanderen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium