Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De (dubbele) hersteltra­ining

-

Optimale recuperati­e. En fris blijven. Dat is eigenlijk het belangrijk­ste doel. Voldoen- de hersteltra­iningen zijn hierbij essentieel. “Dat kan in de vorm van een voetbaltra­i- ningen, maar uitlopen, fietsen of zwem- men zijn gekende alternatie­ven”, somt Caubergh op. “Sommigen houden van ijs- baden, anderen dan weer van compressie- kousen. Bij zo’n hersteltra­ining is het ge- woon belangrijk dat je rekening houdt met de individuel­e voorkeuren. Want er zijn veel andere recuperati­edingen die een spe- ler wél verplicht moet doen.”

Slapen, bijvoorbee­ld. “Herstellen is veel meer dan ‘actieve recuperati­e’, dan dat ene uurtje op de club. Je recupereer­t ook ver- der thuis, door wat je eet, door hoe je je hy- drateert, welke supplement­en je neemt en door voldoende slaap. Dat laatste is eigen- lijk het belangrijk­ste. Na een wedstrijd raakt een speler maar moeilijk in slaap. Toch voldoende nachtrust nemen en een eventueel een powernap invoeren die je hele bioritme niet verstoort, is een oplos- sing om sneller te recuperere­n. Eigenlijk staan de eerste twee dagen na een match volledig in het teken van het herstel.”

En dat begint al meteen na de wedstrijd, zegt Caubergh. “Zo gingen wij bij Genk vlak na de match al meteen naar het zwembad om onmiddelli­jk te kunnen beginnen met dat herstel.” Een dubbele hersteltra­ining dus en die legde de Limburgers in 2011 geen windeieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium