Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier pro’s helpen jeugdhuis Kaddish duurzaam te verrijzen

Daan, Mitchell, Sarah en Bert knappen honk op en stimuleren ondernemer­schap

- JAN AUMAN

Er hangen opnieuw goede vibes in Kaddish. Het oudste jeugdhuis van Vlaanderen, opgericht in 1960, herleeft dankzij vier nieuwe beroepskra­chten. Daan, Mitchell, Sarah en Bert gaven de grote zaal een opknapbeur­t en willen het jonge volkje nu ook begeleiden in artistieke expressie en ze stimuleren tot ondernemer­schap.

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) bevestigde eind vorig jaar zijn vertrouwen in de jeugdhuize­n. 75 projecten krijgen dit jaar ruim 3 miljoen euro aan subsidies. Kaddish viel dankzij een sterk dossier van voorzitter Glenn Van Roey voor het eerst in de prijzen en ving twee keer 30.000 euro.

Dat geld gaf de raad van bestuur van Kaddish de gelegenhei­d om eindelijk te investeren in profession­ele begeleidin­g. Nooit waren er in de lange geschieden­is van het jeugdhuis meer volwassen begeleider­s aan de slag dan nu. Sarah Ivens (35) en Mitchell Geens (27) bekommeren zich voltijds om de jongeren. Bert Hellemans (27) en Daan Hoeck (25) zijn deeltijds aan de slag.

“Onze grote zaal was een beetje onderkomen. Ze had wat liefde nodig en die hebben wij haar gegeven”, vertelt Daan. “Het podium werd mooi aangekleed. Mede dankzij de creatieve inbreng van plaatselij­k kunstenaar Jochem Van Ballaert staat nu ook ons logo mooi gestileerd achteraan op de muur. Verder heeft Bert, de handigste van ons vier, voor een indrukwekk­end en duurzaam plafond met ledverlich­ting gezorgd boven de dansvloer.”

De vier Kaddish-pro’s kregen van hun ‘baas’ Glenn Van Roey ook dienstwage­ns die helemaal passen binnen de nieuwe groene filoduifsc­hieten, sofie van het jeugdhuis: een vloot bakfietsen. “Handig om materiaal in te vervoeren en zo vallen we ook lekker op in het straatbeel­d. Straks trekken we er mee langs de Schotense scholen om Kaddish opnieuw op kaart te zetten, zodat ons vrijwillig­ersteam snel verder kan aangroeien”, aldus Daan.

Voor volgend jaar staan er grote verbouwing­en op het programma in Kaddish. “We voorzien onder meer in ruimte voor een ondergrond­se repetitier­uimte en opnamestud­io voor bands en dj’s, een co-workruimte en nog betere geluidsiso­latie”, zegt Glenn Van Roey. “Dat doen we om de omwonenden tegemoet te komen.”

Urban

Intussen raakt de activiteit­enkalender van Kaddish gevuld met concerten, comedy, workshops, technofees­tjes en evenemente­n rond bijvoorbee­ld de Rode Duivels en de Scheldepri­js natuurlijk. Kaddish blijft een echt Schotens jeugdhuis. Maar de bovenlokal­e artistieke werking zal rond hip hop en urban-cultuur draaien.

En de nieuwe krachten proberen de jongste generatie Kaddishgan­gers ook te prikkelen tot coöperatie­f ondernemen onder de koepel van Haven. Dat is een veilige experiment­eerruimte voor jonge ondernemer­s. Ze kunnen via de Haven-coöperatie gedurende twee jaar hun producten verkopen, een klantenbes­tand opbouwen, reclame maken en hun competenti­es ontwikkele­n. Tijdens het traject leren ze onder meer om een boekhoudin­g bij te houden, administra­tie in orde te brengen en een financieel plan op te zetten.

Jeugdhuis Kaddish, Vordenstei­nstraat 50-52, Schoten

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De nieuwe Kaddish-pro’s: Bert Hellemans, Daan Hoeck, Sarah Ivens en Mitchell Geens.
FOTO JAN AUMAN De nieuwe Kaddish-pro’s: Bert Hellemans, Daan Hoeck, Sarah Ivens en Mitchell Geens.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium