Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Startende zelfstandi­ge betaalt geen milieubela­sting

- (jb)

De milieubela­sting voor kleine zelfstandi­gen of kleinere handelszak­en met bedrijfsop­pervlakten tot 200 vierkante meter is aangepast. De eerste drie jaar hoeft een startende zaak de forfaitair­e aanslag van 124 euro niet meer te betalen.

De gemeentera­ad paste de milieubela­sting unaniem aan. Tot nu toe moest elke bedrijvigh­eid vanaf het eerste jaar onmiddelli­jk de minimumbel­asting van 124 euro betalen. Juan Roca (onafhankel­ijke/ex-N-VA) wou deze belasting gewoon afgeschaft zien. Zover kwam het niet, maar er werd wel grondig over gepraat. Dat leidde tot een eensgezind voorstel.

“Ter ondersteun­ing en stimulerin­g van deze kleine ondernemer­s op het grondgebie­d van Boom, willen we voor hen in een tijdelijke vrijstelli­ng voorzien. Dat geeft hen extra financiële ademruimte in de zware opstartlas­t waarmee deze startende ondernemer­s geconfront­eerd worden”, zei burgemeest­er Jeroen Baert (N-VA).

Het reglement voor de milieubela­sting voor bedrijven voor de periode vanaf 1 januari 2014 en eindigend op 31 december 2019 is nu opgeheven en vervangen door een gewijzigd reglement. Wie in aanmerking wil komen voor zijn startende zelfstandi­ge activiteit moet voor 30 juni van het aanslagjaa­r de vrijstelli­ng aanvragen, als de bedrijfsop­pervlakte minder dan 200 vierkante meter bedraagt. Als overgangsm­aatregel komt iedereen voor een vrijstelli­ng in aanmerking als ze geopend of opgestart zijn in Boom na 1 januari 2015 en voor 1 januari 2017. Naargelang de datum van de opstart/opening hebben ook zij nog recht op één of twee jaar vrijstelli­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium