Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gecrashte Ierse inbrekers riskeren twee jaar cel

Rechtbank

- (ldn)

Twee Ierse dertigers die na een inbraak in Mechelen op de vlucht sloegen, crashten in januari tijdens de achtervolg­ing tegen een betonnen muurtje in Rumst. Het parket vordert nu tegen de kopstukken twee jaar effectief.

Twee Ieren van 31 en 38 jaar verschenen aangehoude­n voor de rechter. Het duo stond terecht voor een woninginbr­aak die ze overdag pleegden op 18 januari van dit jaar in de Grote Nieuwedijk­straat in Mechelen.

Een man was getuige van een inbraak bij de buren en sloeg meteen alarm bij de politie. “In de woning werden ze op heterdaad betrapt. De vier reden plankgas via de R6 naar de E19 richting Antwerpen en namen in Rumst de afrit op de E19. Tijdens de achtervolg­ing zijn de daders zelfs gaan spookrijde­n en botsten ze tegen een betonnen muurtje, waarna ze te voet naar een woonwijk vluchtten”, zegt openbaar aanklager Poelmans.

Bij de achtervolg­ing werden de politiemen­sen van Mechelen-Willebroek en de zone Rupel geholpen door een politiehel­ikopter van de federale politie en speurhonde­n. “Ter hoogte van Rumst wilden ze gebruikmak­en van een opening in de middenberm om een U-bocht te maken en richting Brussel te rijden, maar ze reden frontaal op de betonnen paal.”

Twee verdachten, die vandaag voor de rechter stonden, werden opgepakt, de twee spitsbroed­ers konden ontsnappen en zijn weer in Ierland. De politie is daar verwittigd. “De mannen zijn in hun land ook gekend voor andere feiten”, benadrukte Poelmans.

De procureur vorderde voor twee verdachten dertig maanden effectief, voor hun kompanen twee jaar. Er hangt de vier ook nog een boete van 1.600 euro boven het hoofd.

De raadsman van de twee Ieren zei dat het parket geprobeerd heeft om zijn cliënten te linken aan meerdere inbraken, maar dat draaide op niets uit. “Deze mensen, onder wie een vader van vijf kinderen en een zieke vader, willen liefst zo snel mogelijk terug naar hun land. Ze zitten al 2,5 maand in de cel. Dat lijkt mij een voldoende effectieve straf”, vond de raadsman. “Very sorry”, klonk het bij een van de beklaagden richting de rechter.

Vonnis op 18 april.

 ?? FOTO BFM ?? De inbrekers crashten op een betonnen paal in de middenberm.
FOTO BFM De inbrekers crashten op een betonnen paal in de middenberm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium