Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Badmintonn­ers uit 23 landen verzamelen voor jeugdtoern­ooi

Talent uit Peru, Egypte en China vier dagen te vinden in Den Willecom en De Nachtegaal

- FILIP SPOELDERS

Honderden buitenland­se badmintont­alenten komen van vrijdag tot en met maandag naar Edegem en Kontich om het zestiende Victor Junior OLVE Tournament (JOT) te beslechten. Het Edegemse OLVE BC staat in voor een vlekkeloze organisati­e.

Voor 2002 had OLVE BC al dertig jaar ervaring met het organisere­n van een internatio­naal jeugdtoern­ooi. Maar omdat het succes wat afbrokkeld­e, werd er sindsdien aan een nieuwe formule gewerkt. “Verschille­nde jongeren binnen de club engageerde­n zich voor ons vernieuwde toernooi, kortweg JOT genoemd. Het bleek een goede keuze te zijn geweest. In zestien jaar zijn we van ongeveer honderd deelnemers naar iets meer dan vierhonder­d gegroeid. We organisere­n nu een van de bekendste en grootste jeugdbadmi­ntontoerno­oien in Europa”, schetst Bram De Kinder van OLVE BC.

De vierhonder­d spelers en speelsters, vorig jaar nog 370, komen uit 23 landen. “De wedstrijde­n vinden plaats in sporthal Den Willecom in Edegem en in sporthal De Nachtegaal van Kontich. Het is een serieuze organisati­e voor onze club. Dit paasweeken­d pikken we bijvoorbee­ld veel kamers in bij Edegemse hotels als Ter Elst en De Basiliek, maar er overnachte­n ook spelers en begeleider­s in het Crowne Plaza in Antwerpen en in de jeugdherbe­rg van Mechelen. Eten gebeurt in De Nachtegaal en in de Andreas Vesaliussc­hool. Onze visie is dat de spelers zich enkel op badminton moeten concentrer­en en wij de rest doen.”

Voor het eerst komen er deelnemers uit Egypte, Peru en China.

“Het niveau van badminton in Egypte en Peru kunnen we niet inschatten, maar China behoort zeker tot de wereldtop in onze sport. De badmintonn­ers strijden in de leeftijdsc­ategorieën U11, U13, U15 en U17. Bij de U17 maakt ons toernooi deel uit van het Badminton Europe Circuit, waarvoor de spelers in Edegem punten kunnen verdienen. Naast de individuel­e prijzen spelen de landen ook om de Challenge Cup, onze wisselbeke­r. De partijen van alle deelnemers per land worden hierbij in rekening gebracht. Vorig jaar won Rusland deze beker.”

Op vrijdag wordt er gespeeld van 17 tot 22u, op zaterdag en zondag van 9 tot 21u en op maandag van 9 tot 16u met de finales. In De Nachtegaal vinden er enkel wedstrijde­n op zaterdag en zondag plaats. “Het wordt een toernooi op topniveau. Vanuit onze club hopen we op sterke prestaties van Michiel De Sitter, Eubil Cabije en Victor Patteet, die Belgisch kampioen bij de U11 is”, zegt Bram De Kinder.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? OLVE BC is klaar voor het toernooi.
FOTO FILIP SPOELDERS OLVE BC is klaar voor het toernooi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium