Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dwars door Vlaanderen

Tweede op rij voor Lampaert

- HUGO COOREVITS, WERNER BOURLEZ

Alsof koers een rollenspel is zonder tegenstand­ers: zo walst Quick Step Floors door dit voorjaar. Na Niki Terpstra vrijdag was het gisteren de beurt aan Yves Lampaert (26), de man die in de E3 Harelbeke nog de rode loper uitrolde voor de Nederlande­r. ‘Lampi’ pakte voor het tweede jaar op rij de zege in ‘zijn’ Waregem én zorgde meteen voor de eerste Belgische zege van het seizoen in eigen land. “Machtig, hé?”

Yves Lampaert is een kind van de streek. Opgegroeid op de groenteboe­rderij in Ingelmunst­er. Landbouwer­sschool gelopen bij Vives in Roeselare, waar deze WorldTourk­oers al jaren start. Waarna ze zich slingert over zijn trainingsw­egen om te finishen aan het stadion van voetbalclu­b Zulte Waregem, waar hij fan van is. De Boeren is de geuzennaam van de supporters van Essevee, John Deere is de bijnaam van Yves Lampaert. Naar het tractormer­k waarmee hij thuis soms over de velden rijdt.

Maar Lampaert is vooral een zesdejaars­prof, die seizoen na seizoen meer aanzien geniet in het internatio­nale peloton. Want eenmaal John Deere op koers ligt voor de zege, is er vaak niets meer aan te doen. Dat ondervonde­n gisteren Edvald Boasson Hagen, Mike Teunissen, Sep Vanmarcke en Mads Pedersen. Vooral die laatste werkte Lampaert behoorlijk op de zenuwen. “Ik heb me er kwaad op gemaakt, ja. Zo’n totentrekk­er

(schijnheil­ige, red.)”, vertelt Lampaert in ongekunste­ld West-Vlaams. “Hij zat in de groep te slepen (op reserve te rijden,

red.) dat het niet meer mooi was. En dan ineens in volle finale loste hij een enorm schot om weg te geraken. Ik dacht bij mezelf: Iederéén, maar Pedersen niet. Ja, zo ben ik dan. (lacht) Ik moest alles uit de kast halen om hem tot de orde te roepen. Daarna was het pokeren. Ik hield vooral Teunissen in de gaten, de snelste van de vijf. En dan ging ik op links rijden en gaven ze me in de laatste kilometer tien meter gratis. Ze twijfelden, en ik begon full gas te sprinten. De vogel was gaan vliegen. Tja, als ze me vijf seconden voorsprong geven...”

Sterk én wild

De dikwijls net iets te enthousias­te boerenzoon zo lang mogelijk kalm houden: dat was gisteren nog de kwaadste opdracht voor de staf van Quick-Step Floors. “Zwijg me erover”, zegt ploegleide­r Wilfried Peeters. “Al op zestien kilometer van het einde moest ik op hem inspreken.”

Patrick Lefevere lacht: “Yves was sterk, maar ook o zo wild. We zaten een beetje met de schrik: Hoe ging hij dat hier

doen? Wij konden het ploegenspe­l ook nog spelen, want we waren met drie vooraan. Maar ja, hij was niet te houden. En hij deed het nog ook. Hij is nog een stuk sterker geworden dan vorig jaar.” Ook toen won Lampaert, waarna hij er gisteren dus twee op twee van maakte. “De eerste keer dat ik hier won, was misschien verrassend. Maar deze tweede is de bevestigin­g.”

Vorige vrijdag nog – in zijn alternatie­ve koppeltijd­rit met Terpstra naar Harelbeke, was Lampi net iets té enthousias­t. Op de stenen van de Varent in Kerkhove moest de Nederlande­r hem achterlate­n om de overwinnin­g veilig te stellen. Gisteren, op diezelfde kasseistro­ok van Kerkhove naar Kaster, anticipeer­de de bijna 27-jarige West-Vlaming gevat op de uitval van Sep Vanmarcke, die daar de koers in de beslissend­e plooi legde. “Niki riep me toe: Yves, go!”, vertelt Lampaert. “Onze tactiek is eigenlijk simpel. In elke aanval proberen we mee te zijn. En dan is het aan de ploegmaats om achter de aanvaller het spel te spelen. In Harelbeke ben ik in het begin van onze lange raid iets te geweldig geweest. Maar dat was ook nodig om voor te blijven. En Niki was dan supersterk om het af te maken. Dat was ook een ploegoverw­inning, net als vandaag. Het was hier korter, slechts 180 kilometer, maar even krachtig. Ook al omdat we de hele dag door die regen op ons dak kregen, was het een zware wedstrijd.”

Yves Lampaert, QuickStep Floors

“Ik was kwaad op die Pedersen, zo’n totentrekk­er. Hoe meer hij niet meewerkte, hoe meer ik dacht: iederéén, maar jij niet!”

Oppassen voor overmoed

Sep Vanmarcke tipte Lampaert gisteren prompt als één van de drie favorieten voor de Ronde van Vlaanderen, maar Lampaert laat zich niet vangen. “Ho, we starten opnieuw met vier leiders: Terpstra, Stybar, Gilbert en ik. We zitten allemaal op dezelfde lijn. We moeten er enkel over waken dat we niet in verdedigin­gsmodus geraken. We moeten aanvallen, zodat de andere toppers op ons moeten jagen. Het zal heel zwaar zijn om zelf te winnen, maar met de ploeg zijn we in staat om te winnen, daar ben ik zeker van. Maar misschien moet ik wel wat slimmer rijden dan in de E3. Dat was een goede oefening.”

(knipoogt)

Ploegmanag­er Patrick Lefevere waarschuwt alvast voor overmoed. “We zullen opnieuw de topfavorie­t zijn, maar we houden best de voetjes op de grond. We mogen er niet van uitgaan dat we niet kunnen verliezen, want dan loopt het fout. Sagan en co. waren hier niet bij, hé. Maar oké: mannen als Lampaert zijn niet bang om aan te vallen en aanvallers worden weleens beloond.”

Patrick Lefevere, manager QuickStep Floors

“Yves was sterk, maar ook o zo wild. We zaten een beetje met de schrik: Hoe ging hij dat hier doen?’’

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ??
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium