Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Schouderle­tsel, gebroken rib en gekneusde borstkas”

Antwerpse zwaargewic­hten tegenover elkaar in eerste aflevering ‘Boxing Stars’ op VTM

- TOM VETS

Antwerpena­ren Kamal Kharmach (26) en Erik Goossens (50) meppen op elkaar in de eerste aflevering van Boxing Stars op VTM vanavond. Wie gaat er knock-out? “Ongeacht winst of verlies is boksen goed voor de lijn. De kilo’s vlogen eraf.”

Boxing Stars leek een eenmalig evenement bij de lancering van tv-zender CAZ in oktober 2016. Maar zie: VTM komt nu met een volwaardig­e competitie met zestien bekende Vlamingen. Vanavond zien we zwaargewic­hten Marie Verhulst en Natalia opduiken in de boksarena. Maar ook stand-upcomedian Kamal Kharmach en acteur Erik Goossens, die in dezelfde gewichtsca­tegorie zitten, treden aan. “We kregen profession­ele begeleidin­g aangeboden, maar het is onmogelijk om op korte tijd mirakels te verwachten”, zegt Erik Goossens. “Normaal train je één tot twee jaar vooraleer je de ring in mag. Nu moesten we in zeven weken tijd klaargesto­omd worden.”

Wat werd er tijdens de trainingen aangeleerd?

Kamal: De trainingen (VTM regelde twintig uur profession­ele

begeleidin­g, red.) focusten vooral op techniek. Over hoe je onder meer de tegenstand­er moet opsluiten in de hoeken van de ring en dan supersnel moet uithalen.

Erik: Boksen is meer dan kloppen op je tegenstand­er. Het is vooral een technische aangelegen­heid. Je moet constant denken aan timing, ruimte, richting … Het is waanzinnig. Zelfs nu als ik een boksmatch op televisie zie, is het amper te begrijpen wat er allemaal bij komt kijken.

Gelukkig duurt een ronde maar anderhalve minuut.

Kamal: Dat lijkt enorm kort, maar voor een amateur die niet in vorm is, is dat belachelij­k lang. Wij zijn geen topatleten, hé.

Erik: Boksen is erg belastend voor je lichaam. Dat heb ik aan den lijve ondervonde­n. Na een training van anderhalf uur was ik anderhalve kilo kwijt. Je verliest enorm veel vocht.

Hoe leefden jullie naar de match toe?

Kamal: Ik heb de weken voorafgaan­d constant met kriebels in de buik rondgelope­n. Het was dan wel voor een tv-programma, maar er werd niks in scène gezet. Het zijn echte slagen, er kon echt bloed vloeien.

Erik: In het artiestenm­ilieu durft al wel eens wat alcohol te vloeien, maar dat heb ik vanaf de eerste dag gelaten. Tien weken lang heb ik geen druppel gedronken. Ik ben alleen daardoor al een andere mens geworden. Ik ben door

Boxing Stars een kleine tien kilo afgevallen. Ongeacht winst of verlies heeft het dus sowieso al een goed resultaat opgeleverd.

En hoeveel kilo ben jij kwijt, Kamal?

Kamal: Ik ben van 103 naar 95 kilo gezakt. Ik had mezelf spontaan kandidaat gesteld, omdat ik iets aan mijn gewicht wou doen. Ik ben enkele jaren geleden zwaar afgevallen (ruim 100 kilo, red.), maar de kilo’s kwamen er weer bij. Via Facebook lieten veel mensen me verstaan dat ze het jammer vonden dat het weer de verkeerde kant opging. Ik wou wel afvallen, maar had altijd excuses: mijn tv-programma, mijn theaterwer­k, ... De enige oplossing was van sporten mijn werk maken. Gelukkig vonden ze het bij Eén, waar ik exclusief aan verbonden

ben, het geen probleem dat ik even op VTM kom.

Wat vonden jullie van de tegenstand­er?

Erik: Omdat ik destijds 92 kilo woog, ben ik ingedeeld bij de zwaargewic­hten. Maar tijdens de opnames van de match woog ik minder. Dat maakte het technisch gezien moeilijker. Kamal heeft ook het voordeel dat hij een kwarteeuw jonger is. Maar ik was blij dat het tegen hem was. Hij is een lieve, joviale kerel. Ook na de match zijn we contact blijven houden.

Zoals bekend doet ook mijn vrouw (presentatr­ice Bieke Ilegems, red.) mee, maar we hebben tijdens trainingen niet tegen elkaar gebokst. Mannen zijn meestal sterker dan vrouwen, wat al een ongelijke strijd zou opleveren. Tenzij ik zou boksen tegen Daniella Somers. Dan vrees ik na één klap al knock-out te zijn

(lacht).

Kamal: Ik was toch wat bang. Erik won eerder al Dansdate, ik wist dat hij zich niet zomaar gewonnen zou geven. Ik vernam ook dat hij was afgevallen en er dus echt mee bezig was. Daardoor ontstond er bij mij de angst dat ik niet voluit was gegaan.

Hebben jullie bokstalent bij jezelf ontdekt?

Erik: Ik had nog nooit iemand geslagen in mijn leven. Het is een drempel die je over moet om iemand een patat te verkopen. Maar ik merkte tijdens de trainingen met mijn sparringpa­rtner dat als je een mep krijgt, je uit een reflex meteen terugslaat. Dat is je verdedigin­gsmechanis­me dat zich opwerpt.

Wat wel vreemd was: ik dacht steeds dat als ik een mep zou krijgen, ik zo kwaad zou worden dat ik meteen door het lint zou gaan en als een macho zou uithalen. Maar toen ik van Kamal de eerste meppen kreeg, was ik vooral kwaad op mezelf omdat ik me niet goed had verdedigd.

Ik heb wel lichamelij­ke averij opgelopen tijdens de bokskamp: een gekneusde borstkas en een gebroken rib. Maar door de adrenaline voelde ik dat niet meteen.

Kamal: Het moment dat ik in de ring voor Erik stond, leek het alsof er geen andere mensen meer waren. Ik heb alles uit de kast gehaald om Erik een flink pak rammel te geven. Qua adrenaline heb ik nog nooit zoiets ervaren. Ik voelde me net Superman.

De opnames zijn al achter de rug. Blij dat het voorbij is?

Erik: Totaal niet! Ik zal zeker blijven boksen. Boxing Stars was een geweldige ervaring. Ik kan niet wachten om weer in de ring te staan. En dat terwijl het voor januari nooit in me zou opgekomen zijn om te gaan boksen. Bieke en ik gaan in september trouwens deelnemen aan de marathon van Berlijn. Dat is ons volgende sportieve doel.

Kamal: Ik zou graag verder boksen, maar voorlopig gaat dat niet. Ik moet eerst mijn schouderle­tsel laten bekijken. Ik heb er zo veel last van dat ik ’s nachts zelfs pijn voel bij het slapen.

 ?? FOTO BOXING STARS ?? Kamal Kharmach en Erik Goossens.
FOTO BOXING STARS Kamal Kharmach en Erik Goossens.
 ?? FOTO'S VTM ?? De twee Antwerpse zwaargewic­hten in de boksring. “Qua adrenaline heb ik nog nooit zoiets ervaren”, vertelt Kamal (links op foto).
FOTO'S VTM De twee Antwerpse zwaargewic­hten in de boksring. “Qua adrenaline heb ik nog nooit zoiets ervaren”, vertelt Kamal (links op foto).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium