Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gebotst? Voortaan belt auto zelf hulpdienst­en

Europa verplicht automatisc­h noodoproep­systeem in nieuwe wagens

- RUBEN STEEGEN

Vanaf 31 maart moet elke nieuwe Europese auto met het noodoproep­systeem eCall zijn uitgerust. Dat neemt bij een botsing automatisc­h de contact op met de hulpdienst­en en stuurt meteen de precieze locatie van de wagen door, net als extra informatie over de ernst van de botsing.

Al in 2013 besliste de Europese Commissie dat er een automatisc­h noodoproep­systeem in personenwa­gens moest komen. Vandaag, vijf jaar later, zijn alle technische obstakels weggewerkt en treedt eCall eindelijk in werking. “Elke auto die vanaf morgen in Europa wordt verkocht moet met de technologi­e zijn uitgerust”, weet afgevaardi­gd bestuurste­r Karin Genoe van het Belgische Vias Institute. “Naast de tijdswinst – hulpdienst­en zullen tot 40% sneller op de plek van het ongeval aankomen – is de technologi­e ook erg nuttig bij ongevallen in geïsoleerd­e gebieden waarbij de bestuurder niet meer kan reageren of niet weet waar hij zit.”

De werking is simpel: zodra uw auto een ongeval detecteert – bijvoorbee­ld wanneer de airbag afgaat – verstuurt het eCall-systeem een oproep naar de noodcentra­le via het Europese satellietn­etwerk Galileo. “Naast de precieze locatie van de wagen krijgt de operator ook een berg informatie over de ernst van het ongeval”, zegt Joost Kaesemans van automobiel­federatie Febiac. “Zo weten de hulpdienst­en onder meer hoeveel airbags er zijn afgegaan, of de wagen is gekanteld en of er een LPG-tank in de auto zit.” De operator legt vervolgens telefonisc­h contact met de inzittende­n om te horen wat er is gebeurd en of er een ziekenwage­n nodig is. “Zonder reactie zal er sowieso medische hulp worden gestuurd. Het systeem kan uiteraard ook manueel worden geactiveer­d.”

Nutteloze oproepen

Vias vreest dat het systeem tot heel wat nutteloze oproepen zal leiden. “Op termijn verwachten we tot 150.000 extra oproepen per jaar voor de Belgische noodcentra­les. En heel vaak zullen dat nutteloze telefoontj­es zijn. Bijvoorbee­ld wanneer iemand per ongeluk op de SOS-knop duwt, of bij een simpele kop-staartbots­ing zonder gewonden.”

Toch staan zowel het Vias Institute als Febiac voor de volle honderd procent achter eCall. “De nadelen wegen niet op tegen de levens die we hiermee kunnen redden”, onderstree­pt Genoe. “Europa voorspelt tot 2.500 minder verkeersdo­den per jaar. Doordat de hulpdienst­en sneller ter plaatse zijn, zal ook de ernst van de verwonding­en afnemen.”

Het kabinet van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) wil geen voorspelli­ngen doen over extra oproepen. “We verwachten uiteraard wel een verschuivi­ng van gewone telefonisc­he oproepen naar eCalls, maar of dat er 150.000 meer zullen zijn, is onmogelijk te voorspelle­n. Uiteraard zullen we het systeem continu evalueren.”

Vias verwacht dat het systeem ook de verkooppri­js van de wagens met enkele honderden euro’s zal doen stijgen, maar daar denken ze bij Febiac anders over. De hele Europese uitrol van eCall zal zo’n 4,6 miljard euro kosten. Het gebruik is volledig gratis. Over drie jaar beslist de Europese Commissie of eCall ook naar bussen en vrachtwage­ns wordt uitgebreid.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium