Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aan boord: Grote Leider, een hoop vrouwen en twee Mercedesse­n

Zoals de traditie én de veiligheid het wil, reist Kim Jong-un per spoor

- PETER MIJLEMANS

Uitsluiten­d vrouwelijk treinperso­neel, altijd champagne aan boord en uitgerust met een karaokebar. Een rijdend kasteel is het, de trein waarmee Kim Jong-un de voorbije dagen een stiekem bezoek bracht aan president Xi-Jinping in Peking. Noord-Koreaanse leiders verplaatse­n zich traditione­el per spoor als ze op hoog bezoek gaan. En niet alleen omdat voormalig Grote Leider Kim Jongil vliegangst had.

Het was de eerste buitenland­se reis van Kim Jong-un sinds hij in 2011 zijn vader opvolgde, maar het bezoek aan China verliep wel volledig volgens de traditie. Met dezelfde trein als die van zijn vader: groen met een gele streep, uiterst beveiligd en met alle luxe ingericht.

Al enkele dagen werd gespeculee­rd over de trip. Zoals dat hoort bij onofficiël­e ontmoeting­en, werd het uitstapje pas bevestigd nadat Kim Jong-un weer vertrokken was. Inclusief foto van een wuivende leider in een raampje van de trein.

Ondergrond­se paleizen

Dat Kim Jong-un met de trein kwam, is niet toevallig. De trein, en zeker die van de Grote Leider, is een statussymb­ool. Oervader van de natie, Kim Il-sung, had er zijn hoofdkwart­ier in tijdens de “glorierijk­e” Koreaanse oorlog.

De grote liefde voor de trein van zijn opvolger Kim Jong-il was iets prozaïsche­r: hij had vliegangst en bouwde daarom een eigen spoorwegma­atschappij uit. Met negentig zwaar bepantserd­e rijtuigen en negentien privéstati­ons in heel het land. Sommige zijn alleen per spoor bereikbaar en herbergen ondergrond­se paleizen, volgens Zuid-Koreaanse bronnen.

De huidige Kim vliegt wel vaker, maar neemt ook geregeld zijn privétrein. Zeker als hij voor een keer naar China trekt. Want die trein is intussen deel van de “grote geschieden­is” van de natie. De wagons waarmee zijn voorganger­s naar China reisden, staan zelfs tentoonges­teld in het mausoleum ter ere van Kim Jong-il en Kim Il-sung. Daarbij is een overzicht gemaakt van alle treinritte­n die de twee hebben gemaakt, waarbij elke stop wordt aangegeven met een brandend lampje. In het mausoleum hangt ook een schilderij van Kim Jong-il die poseert bij zijn trein.

Altijd per drie

De trein van de Grote Leider telt meestal 22 rijtuigen. In totaal heeft hij zo drie stellen ter beschikkin­g die in roulatie worden gebruikt. Wanneer een trein van de Grote Leider passeert, moet de bevolking urenlang binnenblij­ven en niet uit het raam kijken. Op het platteland wordt het traject 24 uur voor de doortocht zelfs verboden terrein verklaard en bewaakt.

De beveiligin­g grenst aan paranoia en is zelfs verstrengd in 2004. Toen kostte een explosie in het station van Ryongchon aan 1.300 mensen het leven. In Pyongyang was men ervan overtuigd dat een vreemde mogendheid een aanslag had proberen te plegen op Kim Jong-il. Een nogal vergezocht­e theorie. De trein waarin de grote leider zat, was op het moment van de explosie al drie uur gepasseerd. De ontploffin­g vond plaats nadat een goederentr­ein geladen met olie en chemicalië­n een hoogspanni­ngskabel geraakt had.

Sindsdien wordt elk station een uur voor de doortocht geëvacueer­d en door het leger doorzocht. De trein vertrekt ook nooit alleen. Voor hem uit rijdt een andere gepantserd­e trein met zwaarbewap­ende bewakers die moeten kijken of het traject veilig is. Vervolgens passeert Kim met zijn hofhouding, tot slot volgt nog een trein met personeel.

De treinen worden ook door gevechtsvl­iegtuigen gevolgd en ze zijn dubbel bepantserd tegen raketaanva­llen. Mocht dan toch nog wat mislopen, dan bevat een van de rijtuigen een miniheliko­pter om te ontsnappen. Er worden ook twee bepantserd­e Mercedesse­n S-600 vervoerd.

Het enige nadeel van al die veiligheid­smaatregel­en is dat de trein zo zwaar is dat de twee locomotiev­en niet sneller kunnen dan 60 kilometer per uur. En dan nog is zelfs een Kim nooit zeker dat hij levend en wel arriveert. Kim Jong-il overleed in 2011 in zijn trein na een beroerte. Het nieuws werd via de satelliett­elefoon aan boord naar de staatsmedi­a doorgebeld.

Wijnkelder­tje

Alles aan boord is voorzien om te werken, te slapen en zeer comfortabe­l te leven. In het mausoleum staan enkel de werkrijtui­gen van de beide grote leiders. Televisieb­eelden tonen hooguit de ontvangstr­ijtuigen voor hoge gasten, om de boodschap te brengen dat de Grote Leider zelfs onderweg aan het werk is voor de grootheid van de natie.

Volgens een aantal Chinese en Russische getuigen die de eer hadden er ontvangen te worden, is de luxe opzienbare­nd. Riant bemeubeld, comfortabe­le slaapkamer­s, de betere keuken en ontspannin­g. Uiteraard is er een uitgebreid­e waaier aan voeding voorzien, waaronder wijlen Kim Jong-ils favorieten: net gekookte kreeft en een profession­ele barbecue om varkensvle­es te grillen. Een kleine wijnkelder aan Beaujolais en Bordeaux is inbegrepen. De huidige Grote Leider zal de voorraadka­st zeker aangevuld hebben met zijn favorieten: Zwitserse kaas, Cristal champagne en Hennessy cognac.

Alvast ten tijde van Kim Jong-il was er ook vertier in een karaokebar op sporen. De bediening en het treinperso­neel waarmee de gasten in contact kwamen, was uitsluiten­d vrouwelijk. De dames beschikten over een goede stem en konden volgens de gasten die uit de biecht klapten ook prima dansen.

Tijd voor iets nieuws

Maar voor Kim Jong-un lijkt reizen per trein toch stilaan achterhaal­d. Decenniala­ng boden de drie groene treinen die soms tegelijker­tijd uitreden om verwarring te zaaien, de ondergrond­se verblijfpl­aatsen in de stations en de beveiligin­g errond, de mogelijkhe­id om onopgemerk­t te reizen. Maar nu was één smartphone van een Japanse toerist voldoende om het verrassing­sbezoek aan China veel vroeger dan gepland bekend te maken.

 ?? FOTO AFP ?? Zoals altijd bij onofficiël­e ontmoeting­en, werd de reis pas bevestigd nadat Kim Jong-un weer vertrokken was. Inclusief foto van een wuivende leider in een raampje van de trein.
FOTO AFP Zoals altijd bij onofficiël­e ontmoeting­en, werd de reis pas bevestigd nadat Kim Jong-un weer vertrokken was. Inclusief foto van een wuivende leider in een raampje van de trein.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium