Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van cultfiguur tot publieksli­eveling

Nachtje uit breekt Radja zuur op: rijverbod en boete

- DOOR LUDO VANDEWALLE

We hebben hier al veel ons onbegrip over de situatie van Radja Nainggolan bij de Rode Duivels uitgedrukt. Een van onze beste spelers en topschutte­r op het EK 2016, sterkhoude­r van AS Roma, kwartfinal­ist in de Champions League, maar bij de Duivels zit hij tussen wal en schip.

Terwijl de bondscoach de meeste Rode Duivels met de regelmaat van een Zwitserse klok tot ongekende grootte opblaast, kan hij nauwelijks enthousias­me opbrengen als het over Nainggolan gaat. “Er zijn andere spelers voor zijn positie in de selectie. Radja is één van de vele kandidaten voor Rusland.” En, in een onbewaakt moment: “We moeten er rekening mee houden dat we straks tot dertig dagen in een groep samenleven.” Er zijn twee mogelijkhe­den: Martinez speelt een psychologi­sch spel om Nainggolan niet groter te maken dan hij hem acht. Door veel spaarzamer met superlatie­ven om te springen in vergelijki­ng met andere spelers, laat hij Nainggolan in twijfel, zodat de speler straks al blij is dat hij naar het WK mág gaan. Dan zal Nainggolan in Rusland na twee wedstrijde­n zonder basisplaat­s niet be ginnen te zeuren. Want hij is natuurlijk een erkende driftkikke­r, geïnjectee­rd met het gif van een Antwerpse straatjong­en.

De tweede mogelijkhe­id lijkt ons dichter bij de waarheid: de bondscoach, gesteund en misschien wel geïnspiree­rd door de bondstop, twijfelt écht. Hoewel Nainggolan zijn gedrag heeft aangepast, klikt het niet tussen die twee. Martinez wil één lijn volgen, Nainggolan voelt zich comfortabe­ler als hij zich tussen twee lijnen vrijer kan bewegen. Dat geldt zowel óp als naast het veld. Op het veld heeft de bondscoach er vrede mee genomen door hem als aanvallend­e middenveld­er met minder defensieve opdrachten te zien. Naast het veld heerst er zero tolerance. Daar zit de angel. De oudejaarsa­vondvideo met een dronken Nainggolan heeft zijn zaak niet gediend. Onbegrijpe­lijk hoe niemand uit de entourage van Nainggolan dit heeft tegengehou­den. Het nieuws van zijn 1.600 euro boete en één maand rijverbod (zie kaderstuk rechts) na die dronken nacht van een jaar geleden, draait het mes nog eens in de wonde.

En toch: als Nainggolan zich de komende zeven weken profession­eel gedraagt, is er dan een reden om hem niet mee te nemen? Door alle heisa ontwikkeld­e hij zich onder Martinez al van cultfiguur tot publieksli­eveling. Kwalitatie­f hoort hij bij de 23. Wat is dan het punt?

Radja Nainggolan is veroordeel­d wegens het rijden onder invloed van alcohol. De 29jarige Rode Duivel krijgt daarvoor één maand rijverbod en een boete van 1.600 euro opgelegd. De feiten dateren van de dag na de interland België - Griekenlan­d, een jaar geleden. Nainggolan zou na een nachtje feesten positief hebben geblazen toen hij achter het stuur zat van een gehuurde Audi. Hoewel hij de feiten eerst ontkende, kwam de Rode Duivel later met een ander verhaal op de proppen. Hij en zijn boezemvrie­nd gaven dan toch toe dat ze die ochtend - geïntoxice­erd - in de wagen zaten. “Maar ik reed niet”, bleef de stervoetba­ller volhouden. “De auto stond stil met een platte band, en ik zat toevallig achter het stuur.” Ook één van de twee passagiers in de auto zou achteraf verklaren dat niet Nainggolan, maar wel hijzelf reed, en dat de Rode Duivel op zijn zetel ging zitten nog voor de politie arriveerde. Openbaar aanklager Bart De Boes hechtte maar weinig geloof aan het verhaal. “Het is quasi onmogelijk om op die paar seconden tijd dat de agenten de auto niet zagen van plaats te wisselen.”

De rechter achtte het voldoende bewezen dat Nainggolan wel degelijk onder de invloed van alcohol gereden had. Nainggolan was zelf niet aanwezig tijdens zijn proces en liet zich verdedigen door advocaat Walter Daemen.

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium