Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Half miljard euro voor onderwijs of we staken”

Vakbonden zetten minister Hilde Crevits voor blok

- (jvde)

De christelij­ke en socialisti­sche onderwijsv­akbonden COV en ACOD dreigen met een staking. Ze eisen dat de Vlaamse regering nog voor de zomer een plan op tafel legt met investerin­gen voor het basisonder­wijs. Volgens hun berekening­en is een half miljard euro nodig om leerkracht­en meer ademruimte te geven.

op de vijf kinderen in het basisonder­wijs spreekt thuis geen Nederlands. Laat dat cijfer even bezinken en bedenk dan dat ook het aantal leerlingen met een beperking of leer- of gedragspro­bleem in de klas toeneemt, onder meer omdat de Vlaamse regering hen met het M-decreet minder in het buitengewo­on onderwijs wil.

Een Pano-reportage op Één legde woensdag bloot hoe leerkracht­en op hun tandvlees zitten om al die kinderen te begeleiden. Een meester getuigde hoe slechts zeven van zijn 23 leerlingen thuis Nederlands spreken en veertien van hen extra zorg vragen. Meer handen in de klas, dát hebben ze nodig, luidde de conclusie.

Voor het Christelij­k Onderwijze­rsverbond (COV) is de reportage het signaal om aan de alarmbel te trekken. “Het probleem sluimert al een hele tijd, maar nu staat de vulkaan op uitbarsten”, zegt algemeen secretaris MarianEén ne Coopman. “De druk op leerkracht­en neemt ongezien toe. Er is een stappenpla­n om te investeren in het basisonder­wijs.”

Die investerin­gen zouden volgens het COV 500 miljoen euro kosten. “Kostelijk, maar het gaat om 2.700 scholen en verschille­nde legislatur­en. Wat we vragen is echt niet buitenissi­g. ”

Onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) belooft al enkele maanden dat zo’n plan er komt, maar toch dreigt het COV nu met een staking. Als er voor de zomer niets concreet op tafel komt, zullen duizenden onderwijze­rs het werk neerleggen. ACOD Onderwijs is bereid om mee actie te voeren, het liberale VSOA is terughoude­nder.

 ?? FOTO © VRT 2018 ?? Persoonlij­ke begeleidin­g van leerlingen is nodig, maar het kan nu niet.
FOTO © VRT 2018 Persoonlij­ke begeleidin­g van leerlingen is nodig, maar het kan nu niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium