Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Quizzen achter slot en grendel

Gedetineer­den doen mee in úw ploeg Jasmine Kennes CAW De Kempen ‘‘We brengen de gedetineer­de als mens in beeld, niet als dader.’’

- Inschrijve­n: retoer@cawdekempe­n.be DENNIS VAN DAMME

In de gevangenis­sen van Turnhout, Wortel, Hoogstrate­n en Merksplas worden in mei vier quizzen georganise­erd door CAW De Kempen. Opvallend: elke ploeg bestaat uit twee gedetineer­den, aangevuld met mensen van buiten de gevangenis.

Voor fervente quizzers is het misschien een buitenkans: naar de winst dingen in een gevangenis. Vanaf 1 mei kan het. Eerst in de gevangenis van Wortel, later in de maand ook in Merksplas, Turnhout en Hoogstrate­n.

Ploegjes bestaan uit vijf leden, van wie twee gedetineer­den. “We willen een taboe doorbreken”, zegt Jasmine Kennes, organisati­eondersteu­ner bij CAW De Kempen. “We willen de gedetineer­de als mens in beeld brengen, en niet enkel als dader.”

De quizzen zijn een onderdeel van het project Retoer, dat gedetineer­den positief in verbinding wil brengen met de buitenwere­ld. “Vorig jaar hebben we met popupresta­urants gewerkt en stond alles in het teken van eten. Omdat we op zoek zijn naar een concept waarmee we burgers over de drempel krijgen, kwamen we uit bij een quiz.”

Die wordt door de gedetineer­den zelf uitgewerkt. “In elke gevangenis zal de quiz een zestal rondes tellen. Het gaat niet om pure kennis, wel om een leuke avond. Gedetineer­den die niet deelnemen, kunnen nadenken over de inkleding van de zaal.”

Metaaldete­ctor

De gevangenis­sen nemen wel veiligheid­smaatregel­en. “Teamleden van buiten de gevangenis mogen niet op de bezoekersl­ijst staan en het mogen geen ex-gedetineer­den zijn”, verduideli­jkt Kennes. “De quiz vindt plaats in de gevangenis, dus daar gelden de gewoonlijk­e procedures. Deelnemers moeten door een metaaldete­ctor en laten hun persoonlij­ke bezittinge­n achter in een locker. Valsspelen met een gsm is dus onmogelijk (lacht).”

De opbrengst gaat niet naar het gevangenis­wezen. “Elke ploeg mag een lokaal goed doel uitkiezen en de opbrengst gaat naar het goede doel van de winnende ploeg. De deelnemers zelf strijden voor de eer. De gevangenen mogen ook een goed doel kiezen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium